Deputați PAS: Dodon face bani din trafic cu țigarete, bani pe care ulterior să-i folosească în campania electorală

  • 31 Iulie 2020 13:10
Deputați PAS: Dodon face bani din trafic cu țigarete, bani pe care ulterior să-i folosească în campania electorală

Fracțiunea PAS va face un denunț la Procuratura Generală privind contrabanda cu țigarete.

Fracțiunea parlamentară PAS anunță că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova pentru a primi asistența EU este inclusă o nouă condiționalitate care ține de combaterea contrabandei. Despre acest lucru au anunțat în cadrul unei conferințe de presă președintele fracțiunii PAS Igor Grosu și Rosian Vasiloi – șef al Poliției de Frontieră în Guvernul Maia Sandu.

În acest sens, parlamentarul a declarat că, în calitate de membru al Comisiei de securitate și ordine publică, va cere audieri în cadrul comisiei a instituțiilor statului responsabile de contracararea acestui fenomen și, totodată, va face un denunț la Procuratura Generala oferindu-le toate aceste date.

„Schemele cu contrabandă au revenit în forță din ianuarie prin eliberarea licențelor pentru două companii din Transnistria, prin acoperirea politică a guvernării lui Dodon. Dodon face bani din acest trafic, bani pe care ulterior să-i folosească în campania electorală, bani pe care acum îi folosește pentru pomeni  electorale. Cinismul lui Dodon, în iunie, pe timp de pandemie, atunci când toți trebuiau să se preocupe, în special cei de la guvernare, de gestionarea situației, ei se ocupau cu contrabanda de țigări.

Performanța negativă și rușinoasă a lui Dodon este că Moldova, din vina lor, a reușit să capete această condiționalitate în raport cu partenerii de dezvoltare. O condiție care spune foarte simplu – Încetați contrabanda cu țigări!”, a precizat Igor Grosu.

În context, Rosian Vasiloi a prezentat cifre care demonstrează că în perioada ianuarie-mai 2020, autoritățile din România au reținut – 2.322.005 țigarete în valoare de peste 7 milioane de lei. Și asta în județele de la frontieră cu Republica Moldova – Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.

Statistica autorităților din Moldova diferă mult de datele prezentate de autoritățile române. Astfel, autoritățile din Republica Moldova arată că timp de șase luni – au fost reținute doar 402.760 țigarete (total 9 cazuri) și anume – în punctele de trecere a frontierei de stat cu România (7 cazuri), un caz a fost în interiorul țării și unul pe Aeroportul Internațional Chișinău (500 pachete). Iar la frontiera verde, conform acestor date, nu a fost constatat niciun caz de contrabandă cu țigarete.

În același timp, autoritățile din România prezintă informații precum că, în primele 6 luni ale anului 2020, au reținut 5.319.856 țigarete în valoare de 14 mln lei MD. Datele prezentate de autoritățile române arată că, doar în luna iunie, au fost reținute puțin peste 3 mln de țigarete. 

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Carmena Sterpu, a comunicat că sunt speculații fanteziste și aberante, propagate de politicienii de opoziție în ajunul alegerilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:8,75 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău