Deputați germani și francezi participă la evenimente care marchează 55 de ani de la semnarea tratatului bilateral de prietenie

  • 22 Ianuarie 2018 13:14
Deputați germani și francezi participă la evenimente care marchează 55 de ani de la semnarea tratatului bilateral de prietenie

Deputați germani și francezi participă luni la o serie de evenimente care marchează aniversarea tratatului istoric de prietenie între cele două țări vecine, într-un context în care relațiile lor bilaterale sunt considerate cruciale pentru planurile de reformă ale Uniunii Europene, relatează dpa.

Membri ai Adunării naționale franceze vizitează luni Berlinul, iar membri ai Bundestagului german călătoresc la rândul lor la Paris.

Președintele camerei inferioare a legislativului francez, Francois de Rugy, va ține un discurs în clădirea parlamentului german, iar omologul său german Wolfgang Schaeuble va rosti la rândul său o alocuțiune la parlamentul francez, luni seara.

Tratatul de la Elysee, semnat acum 55 de ani de cancelarul german Konrad Adenauer și președintele francez Charles de Gaulle, a simbolizat încheierea vechii ostilități dintre cele două țări.

Într-o declarație video comună difuzată duminică, actualii lideri german și francez, Angela Merkel și Emmanuel Macron, au subliniat că își propun ca obiectiv "elaborarea de poziții comune în toate problemele majore europene și internaționale".

Încă de la alegerea sa, în primăvara trecută, președintele francez a insistat că are nevoie de susținerea Berlinului pentru planurile sale de reformă vizând întărirea Uniunii Europene, iar săptămâna trecută a reiterat că aceste planuri "trebuie însoțite de ambițiile germane", amintește dpa. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău