Deputați din opoziție despre vaccinul CoronaVac: Noi avem nevoie de o vaccinare reală

  • 13 Aprilie 07:57
Deputați din opoziție despre vaccinul CoronaVac: Noi avem nevoie de o vaccinare reală

Deputații opoziției parlamentare critică intenția autorităților de la Chișinău de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac. Potrivit parlamentarilor, serul are o reputație dubioasă și ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor. Opoziția parlamentară spune că-l așteaptă la raport în Parlament pe premierul interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a face claritate la acest subiect, notează IPN.

Fracțiunea Platformei DA cere audierea în plenul Parlamentului a prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi. Potrivit deputaților Platformei DA, subiectul procurării vaccinului CoronaVac este mult prea sensibil și necesită transparență maximă.

„Când am făcut o analiză, am văzut că are o eficiență redusă și a apărut întrebarea dacă această tranzacție este benefică pentru Republica Moldova. Dacă ar fi fost o donație, mai înțelegeam, dar e vorba 70-80 de milioane din banii contribuabililor care urmează să fie alocate pentru procurarea acestui vaccin cu o reputație nu tocmai strălucită”, spus deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Deputații PAS pun imposibilitatea țării noastre de procura vaccinuri de la alți producători pe seama Guvernului Chicu, care nu ar fi negociat la timp ofertele.

„În toată lumea, încă de la începutul pandemiei, când se discuta despre apariția vaccinului, guvernele au început a negocia. Unele guverne au comandat vaccinul încă de când era în perioada de cercetare. Republica Moldova nu a avut norocul unui prim-ministru bun care să negocieze procurarea unui lot de vaccinuri și nici n-au prevăzut bani în buget pentru așa ceva”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Și democrații se arată nemulțumiți de ritmul în care are loc imunizarea populației, de la începutul campaniei de vaccinare fiind imunizate peste 67 de mii de persoane.

„Există multe semne de întrebare în privința acestui vaccin, nu este omologat de OMS, nu este înregistrat în Republica Moldova. Mai bine așteptăm vaccinuri de pe platforma COVAX. Dar cu tempourile cu care se vaccinează acum în Republica Moldova, imunizarea va fi asigurată în următorii 5-6 ani. Este mult prea mult”, a spus deputatul PDM, Nicolae Ciubuc.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că analizează posibilitatea procurării a 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac. Vaccinul este aprobat în 17 țările ale lumii, inclusiv Ucraina.Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:8,75 m/s
Sun
10
Mon
13
Tue
13
Wed
12
Thu
14

Curs oficial BNM 09 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău