Deputați, despre decizia de demisie a lui Anatol Pahopol: Astfel de personaje nu demisionează de bună voie din asemenea funcții. Este meritul opoziției

  • 22 Septembrie 2020 14:49
Deputați, despre decizia de demisie a lui Anatol Pahopol: Astfel de personaje nu demisionează de bună voie din asemenea funcții. Este meritul opoziției

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Anatol Pahopol și-a dat demisia din fruntea forului la ședința de astăzi a CSM, după ce prevederea legală prin care a fost numit în această funcție a fost contestată la Curtea Constituțională. Opoziția a salutat această decizie, însă legislația contestată rămâne neschimbată, deoarece instanța constituțională nu de reușit să ia o decizie.

Președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol a declarat să nu are dreptul moral să exercite această funcție, după ce i-au fost aduse critici la adresa sa, iar Curtea Constituțională a fost sesizată privind felul cum a ajuns în fruntea CSM:

Îmi depun cererea de demisie din funcția de președinte interimar al CSM. În ultimele săptămâni au fost critici la adresa mea privind activitatea mea în CSM. E o situație destul de delicată. În aceste condiții nu vreau să rămân ostatic al unor situații, indiferent de decizia CC-ului în urma sesizării deputatului, am dreptul moral de a-mi cere demisia. Eu nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției”.

Judecătorul de la Curtea de Apel Anatol Pahopol, a preluat funcția de președinte interimar al Consiliului superior al Magistraturii, în luna mai 2020, după modificarea Legii cu privire la CSM, care prevede că membrii supleanți pot suplini funcțiile vacante în Consiliu până la alegerea noilor membri de către Adunarea Generală a Judecătorilor. În acest context, Anatol Pahopol, membru supleant al CSM din 2017, devine și președinte interimar al CSM, ca decan de vârstă.

Numirea lui Anatol Pahopol în fruntea CSM a fost criticată atunci de opoziție. Președinta PAS Maia Sandu declara că magistratul ar fi un apropiat al președintelui Igor Dodon, care ar fi preluat, astfel, controlul în cadrul CSM.

Recent, pe 18 septembrie, legea a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputatul Dinu Plângău, care a cerut suspendarea acesteia, pe motiv că în acest mod, Parlamentul a intervenit în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece a desemnat un membru în acest organ de autoadministrare a instanțelor judecătorești, deși această atribuție nu-i aparține.

Deși Curtea, care a examinat luni solicitarea deputatului, a sistat procesul pe motiv că s-a înregistrat o paritate de voturi, Dinu Plângău a apreciat demisia lui Anatol Pahopol ca pe o victorie a opoziției:

Astfel de personaje nu demisionează de bună voie din asemenea funcții. Această demisie a fost cauzată de o sesizare pe care am depus-o la CC, ceea ce l-a determinat în final pe Anatol Pahopol să demisioneze din funcția pe care i-a atribuit-o neconstituțional Parlamentul prin anumită influență și presiune politică… Anul acesta, majoritatea parlamentară PSRM-PDM au elaborat mai multe proiecte de legi prin care modificau legile cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Acele proiecte aveau un singur scop, preluarea controlului asupra CSM, controlul politic prin promovarea sau sancționarea judecătorilor. Am văzut în ultima perioadă promovarea unor judecători compromiși în funcții cheie din sistemul judiciar”.

Și reprezentantul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Sergiu Litvinenco, a reacționat la demisia președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, comentând că aceasta i-ar strica planurile lui Dodon de a numi în funcții judecători dubioși.

La Adunarea Generală a Judecătorilor, care a fost stabilită pentru data de 23 octombrie, urmează să fie ales un membru permanent al Consiliului Suprem al Magistraturii din rândul judecătorilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău