Deputata Arina Spătaru descrie durerile pe care le simte din cauza COVID-19 și problemele cu care apelează la medici

  • 20 Iunie 2020 11:24
Deputata Arina Spătaru descrie durerile pe care le simte din cauza COVID-19 și problemele cu care apelează la medici

Deputata Platformei DA, Arina Spătaru, care este infectată cu COVID-19, a decis să descrie durerile pe care le simte și tratamentul pe care-l urmează.

„Totul a pornit de la faptul că luni mi-au apărut dureri în piept, începând de la stern, care trecând prin articulația umărului stâng, se reflecta până la omoplat, inclusiv coaste. Despre acest simptom, precum și o stare de strâns de gât, uneori până la îngreunarea respirației, am povestit medicului de familie, care mi-a spus că poate fi un început de pneumonie. Trebuia să fac o radiografie pulmonară. E un subiect aparte, pentru cei, care aleg să se trateze la domiciliu. Să pornim de la faptul că medicul de familie te tratează de facto, la distanță: el îti ascultă regulat acuzele, preia datele monitorizate de tine acasă și-ți prescrie tratament simptomatic (care se referă la simptom). Si pentru că în cazul unei pneumonii, pe care o dezvoltă des pacienții covid 19, o simpla acuză de dureri în piept sau stare de sufocare este insuficient, ca să indici tratament bacterian, este necesară o fotografiere cu raze X. La noi, astfel de procedură, în cazul pacienților covid 19, care se tratează la domiciliu nu există; ori începi a bea antibiotice, pentru orice eventualitate, ori te internezi în spital.  Ieri am făcut o investigație, discutând cu medicul de familie, șefa centrului medicilor de familie si seful tuturor centrelor medicilor de familie din Bălți. Se pare că există o problemă la capitolul oferirii posibilității de a face un roentgen celor, care aleg să se trateze la domiciliu de covid 19 și următorul meu demers, săptămâna viitoare, va fi în acest sens: să ofer șanse egale acestor pacienți”, a scris deputata pe Facebook. 

Ea a mai relatat că, ieri, după masă, a înțeles, că durerea în piept și spate din regiunea toracică, despre care vorbesc mai sus, după ce s-a intensificat de-a binelea, vine dinspre coloana vertebrală. „Am citit din internet cum poți înțelege, dacă ai o contracție puternică la nivelul mușchilor din zona coloanei vertebrale și după niște manipulări caracteristice, am concluzionat că trebuie să mă consult cu medicul neuropatolog, care va putea să-mi dea o rezoluție clară, ce-i asta și ce trebuie să fac mai departe. Mare mi-a fost mirarea, că după mai multe întrebări, domnul doctor mi-a explicat ce trebuie să administrez : era vorba despre un preparat, care având un rol antiinflamator, urma sa-mi detensioneze musculatura și să-mi susțină articulația, care au fost supuse unor munci grele, atunci când stăteam mai mult culcată. Până seara târziu, după ce am administrat preparatul prescris, starea de confort mi-a revenit și durerile au dispărut”, a afirmat Arina Spătaru. 

Menționăm că trei deputați au fost infectați cu COVID-19: Eugen Nichiforciuc (PDM), Vladimir Mizdrenco (PSRM) și Arina Spătaru (Platforma DA). 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău