Deputat rus | Propunerea PL de a interzice limba rusă în Parlament va duce la destrămarea R.Moldova

  • 21 Noiembrie 2018 14:22
Deputat rus | Propunerea PL de a interzice limba rusă în Parlament va duce la destrămarea R.Moldova

Propunerea liberalilor de a interzice deputaților să folosească limba rusă în activitatea lor duce la destrămarea țării, a declarat Leonid Kalașnikov, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la presa rusă, el a menționat că "toate inițiativele lor au scopul de a îngusta tot ceea ce era și este în statul numit Uniunea Sovietică - folosirea limbii ruse".

"Iar scopul se pare că este spre Vest. Atunci să nu vă mirați de prăbușirea propriei țări. Aceasta este o nouă inițiativă care vizează acest lucru", a spus Kalașnikov.

Potrivit lui, consecința unei astfel de politici a autorităților Moldovei este situația din Transnistria și Găgăuzia.

"Moscova nu ar trebui să răspundă la o astfel de inițiativă în niciun fel, căci propria populație a Moldovei a răspuns deja", a spus parlamentarul.

Partidul Liberal a publicat, ieri, un proiect de lege, potrivit căruia cetățenii R. Moldova care nu vorbesc limba română nu vor putea participa la alegerile parlamentare. Potrivit autorilor, necunoașterea de către deputați a limbii oficiale reduce posibilitățile Legislativului, generează cheltuieli mai mari pentru traducerea documentelor și subminează suveranitatea Republicii Moldova.

PL mai consideră că, deoarece de la aprobarea Declarației de Independență au trecut 27 de ani, "absolut toți reprezentanții minorităților naționale au avut timp să învețe limba statului suveran în care trăiesc". Liberalii au calculat că adoptarea acestor modificări ar face economii de 1,5 mil. lei anual pentru traduceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău