Deputat rus | Moscova trebuie să-l ajută pe Dodon, ca el să poată rezolva problemele transnistrenilor

  • 22 Mai 2017 12:44
Deputat rus | Moscova trebuie să-l ajută pe Dodon, ca el să poată rezolva problemele transnistrenilor

Președintele comisiei pentru CSI din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Kalașnikov, declară că Moscova nu poate privi ca un simplu spectator intenția Chișinăului și a Kievului de a institui un control comun pe segmentul transnistrean al graniței moldo-ucrainene.

Duma de Stat încearcă acum să-i ajute pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care va putea rezolva problema dacă partidul său va obține majoritatea la alegerile de anul viitor, a declarat el pentru publicația rusă Izvestia.

Deputatul rus invocă argumentul potrivit căruia în regiunea separatistă transnistreană ar exista 200 de mii de deținători de pașapoarte rusești, pe care Moscova îi numește „conaționali”.

„Noi suntem obligați să intervenim. La nivel parlamentar noi am pregătit o masă rotundă despre „Factorul ucrainean și influența acestuia asupra situației din Transnistria”, unde împreună cu colegii din RMN (republica moldovenească nistreană – n.red) vom discuta problema punctelor de trecere”, spune Leonid Kalașnikov.

De asemenea, el acuză autoritățile de la Kiev că ar bloca canalele comerciale pe care le foloseau transnistrenii și nu ar fi interesate să rezolve problema pe cale pașnică.

„Dacă partidul lui Dodon va acumula majoritatea la alegerile parlamentare de anul viitor, președintele Republicii Moldova va soluționa problema cu Transnistria. Acum trebuie să-i ajutăm pe Dodon și Vadim Krasnoselski (liderul administrației separatiste de la Tiraspol – n.red.), ceea ce noi în parlament încercăm să facem”, a adăugat oficialul de la Moscova.

Dacă însă controlul comun moldo-ucrainean la graniță va fi instituit, speranțele transnistrenilor sunt legate de reluarea negocierilor în formatul 5+2, deoarece Rusia îI va putea determina pe ceilalți participanți rezolve această problemă, remarcă Izvestia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău