Deputat român | Românii din R. Moldova trebuie să înțeleagă că europarlamentarele sunt și despre viitorul lor

  • 21 Mai 2019 08:15
Deputat român | Românii din R. Moldova trebuie să înțeleagă că europarlamentarele sunt și despre viitorul lor

Cetățenii români din Republica Moldova trebuie să înțeleagă că actualele alegeri europarlamentare sunt și despre viitorul lor. România și Republica Moldova au un destin comun în Uniunea Europeană. Chiar dacă Moldova nu face parte din UE, România îi va fi avocat al integrării europene. Declarația aparține deputatului român Matei-Adrian Dobrovie și a fost făcută în platoul postului TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui, europenizarea societății din Republica Moldova înseamnă, practic, instituții viabile, justiție funcțională, luptă anticorupție, standarde democratice respectate. „Aceste alegeri au o miză și pentru Republica Moldova”, a declarat Matei-Adrian Dobrovie. Oficialul român a menționat că formațiunea pe care o reprezintă va face tot posibilul ca Moldova să nu cadă într-o zonă de ignorare, ci să poată să fie susținută cu abordarea de condiționare a finanțărilor.

Ion Tăbârță, expert la IDIS „Viitorul”, consideră că europarlamentarele au o anumită miză pentru Republica Moldov pentru că reieșind din configurația Parlamentului European, ulterior, va depinde abordarea pe care o va avea UE față de țările vecine și față de partenerii care nu sunt membri ai comunității europene. „De aceea, un Parlament European care va fi mai atent, va fi mai preocupat de problemele de vecinătate, de asemenea țări ca Republica Moldova în anumite situații, va fi un sprijin pentru statul nostru. Totodată, trebuie să înțelegem foarte bine că indiferent ce coloratură va avea Parlamentul European, indiferent de care va fi strategia de dezvoltare a UE față de vecinii săi, totul va depinde de ce vom face noi aici”, a declarat expertul.

În opinia lui, ar putea exista un Parlament European foarte predispus față de Republica Moldova, dar dacă Moldova nu va reuși să implementeze prevederile Acordului de Asociere, atunci relația ei cu UE va patina pe loc și nu se va dezvolta în direcția în care și-o doresc cetățenii.

Alegerile pentru noul Parlament European vor avea loc duminică, 26 mai. În Republica Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare unde își vor putea exercita dreptul la vot cei cu cetățenie română.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău