Deputat român: Republica Moldova nu poate fi lăsată în afara spațiului european, în bătaia viscolului siberian

  • 07 Noiembrie 2023 13:11
Deputat român: Republica Moldova nu poate fi lăsată în afara spațiului european, în bătaia viscolului siberian

Comisia Europeană va recomanda, miercuri, 8 noiembrie, în raportul său anual cu privire la extinderea UE, începerea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova și Ucraina. Asta au declarat doi oficiali europeni după ce ar fi văzut draft-ul documentului care va fi publicat de Executivul blocului comunitar, potrivit agenției de presă Reuters. O recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene va determina, cel mai probabil, o astfel de atitudine și din partea tuturor statelor membre, a declarat pentru Radio Chișinău, Leonard Orban, fostul negociator-șef al României cu UE și primul Comisar European desemnat de București. Prin integrarea europeană, Rep. Moldova se îndepărtează de influența Rusiei, consideră deputatul român Gheorghe Andrei Daniel, co-președinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Rep. Moldova

Miercuri, 8 noiembrie, este o zi importantă pentru Rep. Moldova și Ucraina. Comisia Europeană va prezenta Pachetul de Extindere pentru 2023 în care va evalua dacă cele două  țări sunt pregătite de începerea negocierilor de aderare.

Cel mai probabil recomandarea va fi în favoarea deschiderii negocierilor începând cu anul viitor, dar cu anumite condiții și avertismente, susțin doi oficiali europeni care ar fi văzut documentul înaintea publicării, potrivit Reuters.

E o decizie politică, dar care nu poate să facă abstracție de evoluțiile la nivel tehnic prin îndeplinirea celor 9 condiționalități, a explicat, în emisiunea „Dialog European”, de la Radio Chișinău, fostul negociator-șef al României Leonard Orban.

Consiliul European va putea lua o decizie pozitivă în luna decembrie numai în măsura în care Comisa Europeană va recomanda în raport începerea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova și Ucraina.  Fără să zică clar Comisia că sunt îndeplinite cele 9 condiționalități, precum și cele suplimentare, nu se va putea fi lua o decizie pozitivă”, a declarat Orban.

Leonard Orban susține că în contextul agresiunii ruse în Ucraina, tratarea Rep. Moldova și Ucrainei la pachet a reprezentat un avantaj.

Integrarea europeană este cea care va salva Rep. Moldova de influența și interferențele Rusiei în treburile sale interne, a declarat pentru Radio Chișinău și deputatul român, Gheorghe Andrei Daniel, co-președinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Rep. Moldova.

Republica Moldova nu poate fi lăsată în afara spațiului european, în bătaia viscolului siberian.  Cred cu tărie că se va lua o decizie cu o mare componentă de înțelepciune și la fel cum am văzut, autoritățile parlamentare, guvernamentale, cât de ancorate sunt în acest proiect european și care sunt eforturile pe care le depun.

Cred că lucrurile vor evolua în direcția cea bună. Este timpul să meargă în direcția cea bună. Este timpul ca Republica Moldova să se înlăture pentru totdeauna de această zonă gri care atrage după sine tot felul de pericole și, îmi permit să spun, blesteme ale istoriei”, a menționat Gheorghe Andrei Daniel. 

Amintim că R. Moldova cât și Ucraina au primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, și s-au angajat să îndeplinească o serie de reforme înaintate de Comisia Europeană, înainte de deschiderea negocierilor. 

Parlamentul European a cerut în repetate rânduri ca această decizie să fie adoptată la summitul Consiliului European din luna decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău