Deputat român: Pentru a face Unirea nu sunt suficiente doar declarații politice
-
02 Decembrie 2022 09:07
Pentru a face Unirea nu sunt suficiente doar declarațiile politice, iar unele formațiuni unioniste din România au folosit retorica pro-Unire pentru a obține capital politic. Declarația a fost făcută de deputatul român, Bogdan Rodeanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. În același timp, unioniștii din Republica Moldova spun că ideea unionistă a fost compromisă și în dreapta Prutului de lideri politici care n-au fost suficient de convingători sau au făcut alianțe în disonanță cu dezideratul Unirii, notează IPN.
Unioniștii din Republica Moldova califică drept un paradox faptul că deși tot mai mulți cetățeni moldoveni se declară unioniști, în Parlamentul de la Chișinău nu se regăsește nicio formațiune politică pro-Unire care să-i reprezinte. Fostul lider politic unionist Octavian Țîcu spune că ideea Unirii a fost compromisă inclusiv de multitudinea de partide unioniste care au divizat electoratul.
„Încă PPCD a fost o filieră a FSB-ului care a știut cum să manipuleze și să compromită ideea unionistă. A mai existat o tentativă în perioada mandatului lui Dorin Chirtoacă și PL compromisă prin alianța cu Plahotniuc. În plus, moldovenii în 30 de ani au dezvoltat un simț al statalității. Criza partidelor unioniste a fost accentuată și de înmulțirea lor, iar în urma alegerilor din 2021 a intervenit și factorul AUR, care definitiv a compromis șansele intrării noastre în Parlament pentru că noi nu puteam face alianță cu AUR”, a spus istoricul Octavian Țîcu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
Publicistul Vitalie Ciobanu spune că imposibilitatea liderilor unioniști de a se adapta noilor realități a erodat ideea unionistă. Potrivit scriitorului, dezideratul Unirii este parte acum a ideii de eurointegrare.
„Liderii care-și asumau sloganul Unirii n-au convins, nici pe partea morală, nici prin eficiență politică, veneau cu un discurs ușor arhaic care nu mai convingea tinerii sau intelectualii. Liderii unioniști erau asociați cu perioada anilor 90 și n-au știut să se adapteze vremurilor. Discursul unionist trebuia adaptat vremurilor noi. Sunt mulți unioniști, unii vorbesc de 35-40%, dar la ultimele alegeri au votat cu PAS și Maia Sandu. Și asta pentru că ei văd unirea ca pe o perspectivă fezabilă, dar la care ar trebui să contribuie anumiți factori de ordin intern și extern, internațional”, a spus publicistul Vitalie Ciobanu.
În același timp, deputatul USR, Bogdan Rodeanu, spune că timp de zeci de ani, politicieni din România și-au făcut campanie pe seama ideii unioniste. Potrivit parlamentarului român, războiul din Ucraina creează premisa scurtării parcursului european al Republicii Moldova.
„În România au fost multe formațiuni unioniste care au avut ca scop doar obținerea unui scor electoral și au dus în derizoriu acest lucru. Pentru a face unirea nu e destul să facem declarații politice. Suntem o nouă generație de politicieni și pe noi ne interesează cum să o facem. Nu se mai pune problema dacă o vrem sau nu. Da, o vrem! Acum este momentul să grăbim acest proces, pentru că acum avem cu toții aceleași probleme, pe domeniul energetic, al securității. Acum toată Europa își schimbă conceptul geostrategic, se rupe dependența de Federația Rusă, se scapă de influența și șantajul Rusiei. Și o punem face doar împreună. Este momentul ca Moldova să pună piciorul pe accelerație. Trebuie să scurtăm acest parcurs european”, a spus deputatul român, Bogdan Rodeanu.