Deputat român, despre propunerea ambasadorului rus de a organiza un referendum după exemplul Crimeei: Se ține de glume

  • 14 Noiembrie 2017 17:24
Deputat român, despre propunerea ambasadorului rus de a organiza un referendum după exemplul Crimeei: Se ține de glume

„Simulacrul referendumului pentru justificarea anexării Crimeei nu este bun” pentru a fi preluat în cazul Unirii R. Moldova cu România, susține deputatul basarabean din Parlamentul României, Constantin Codreanu.

Într-o intervenție de astăzi în Camera Deputaților, Constantin Codreanu, care este și președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a declarat că Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federației Ruse la București, „se ține de glume”, relatează Ziarul Național.

„Aflat la Suceava, acesta a evadat din cadrele limbajului diplomatic și ne-a servit, cu o vădită mulțumire de sine, dar absolut provocator, anexarea Crimeei de către Rusia, urmată de o mascaradă de „referendum”, drept model de urmat pentru Reunirea României cu Republica Moldova, acum ocupată parțial de trupele militare și controlată de serviciile secrete rusești. Rusia, care a ocupat militar și a anexat Basarabia în mod repetat, atunci când simte că își pierde pozițiile în regiune și nu mai poate controla populația românească dintre Nistru și Prut, este lovită subit de idealuri democratice, plebiscitare și scoate în față ideea otrăvită de referendum. Adică, ei, rușii, anexează Basarabia fără referendum, iar noi, românii basarabeni, dacă dorim să scăpăm de ocupația și controlul rusesc, o putem face doar prin plebiscitare. Propunerile ambasadorului rus sunt o recidivă istorică. De aceea, Excelența Sa, domnul Kuzmin, are toate motivele să fie trist: nu vom mușca din mărul otrăvit al referendumului întins de Moscova”, a spus Codreanu.

Deputatul a precizat că ideea unui referendum pentru Basarabia a fost lansată pentru prima oară de ruși, mai întâi de albgardiști, iar apoi și de bolșevici, după ce Sfatul Țării decisese Unirea cu Patria mamă România, la 27 martie 1918.

„Un milion de basarabeni și-au restabilit deja cetățenia română. Alte câteva sute de mii au depus cereri de redobândire. Acest proces natural, liber, acumulativ și durabil, mai clar decât orice referendum, nu contenește. Foarte curând numărul optanților pentru cetățenia română va depăși 2 milioane. Cheia Reunirii noastre stă în mecanismul de restabilire a cetățeniei și în viteza cu care funcționează acesta. Avem atâta Reunire câți basarabeni sunt deja restabiliți la cerere în cetățenia română. Procesul Reunificării noastre se va încheia în ziua în care ultimul basarabean va fi restabilit în cetățenia română.

Până atunci, dacă Moscova nu crede lacrimilor, atunci Bucureștiul, domnule Ambasador Kuzmin, nu crede îndemnurilor pretins prietenoase la exerciții plebiscitare absolut redundante. Basarabia a fost, este și va fi România, iar reunirea celor două state românești este inevitabilă!”, a declarat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlamentul României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,5 m/s
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
23 °C
Vin
23 °C
Sâm
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău