Deputat | R. Moldova trebuie să fie mai deschisă pentru comunicare cu partenerii externi

  • 26 Iunie 2019 08:30
Deputat | R. Moldova trebuie să fie mai deschisă pentru comunicare cu partenerii externi

Republica Moldova trebuie să fie mai deschisă pentru comunicare cu partenerii externi pentru a stabili relații sănătoase pe diferite domenii. De această părere este deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea, care s-a referit la vizitele reprezentantului Federației Ruse și delegației Parlamentului European la Chișinău. În opinia lui, Moldova se afla anterior într-o izolare internațională, transmite IPN.

„După ce, mai mulți ani, Republica Moldova intrase într-o izolare totală internațională, și nu vorbim numai de deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă, noi vorbim că la fel de defectuoasă era și comunicarea cu țările europene. Eu vreau ca Republica Moldova să fie doldora de oameni care vin în vizite de la cele mai înalte forumuri pentru restabilirea relațiilor economice, politice, culturale”, a declarat deputatul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Deputatul socialist Grigore Novac consideră că vizita vicepremierlui rus Dmitri Kozak la Chișinău are un caracter exclusiv legat de relațiile bilaterale al Republicii Moldova cu Federația Rusă. Potrivit lui, anterior între șefii celor două state s-au înțeles ca cinci categorii de mărfuri să poată fi exportate fără taxa vamală. Aceste înțelegeri au fost pentru jumătate de an, adică până la 1 iulie curent. „În dialogul pe care l-au avut recent a existat o solicitare din partea lui Igor Dodon ca acest termen să fie prelungit până la finele anului”, menționează parlamentarul.

Editorialistul Nicolae Negru spune că Republica Moldova trebuie să exporte mărfuri și în Federația Rusă, dar trebuie să existe și o anumită demnitate pentru că scăderea exportului pe piața rusă nu s-a întâmplat pentru că ceva n-a făcut corect Moldova, dar pentru că a refuzat „memorandumul Kozak” de federalizare a țării, dar și pentru că a fost semnat Acordul de Asociere cu UE. „Rusia folosește această pârghie economică în scopuri politice și geopolitice”, consideră jurnalistul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,5 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
22
Sun
22
Mon
21

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău