Deputat PAS: Șor trebuie să întoarcă 5 miliarde de lei și să stea la pușcărie

  • 04 August 08:43
Deputat PAS: Șor trebuie să întoarcă 5 miliarde de lei și să stea la pușcărie

Suma de 30 de mii de dolari poate fi introdusă legal în țară de către trei cetățeni ai Republicii Moldova. O spune deputatul PAS, Dorin Istratii, după ce ofițerii CNA au prins în flagrant un consilier raional din Ocnița care încerca să-l corupă pe primarul de Ocnița, oferindu-i 30 de mii dolari. Potrivit deputatului PAS, justiția din Republica Moldova încearcă să pună capăt fenomenului coruperii politice și a finanțării ilegale, prin deschiderea mai multor dosare penale reprezentanților fostului partid Șor, liderul formațiunii fiind condamnat la 15 ani de închisoare, notează IPN.

Deputatul PAS, Dorian Istratii spune că instituțiile statului încearcă să combată flagelul corupției politice, dovadă fiind și cazul consilierului din Ocnița care a fost reținut de CNA în încercarea de a-l corupe pe primarul localității cu 30 de mii de dolari. Astfel, prin corupere se încerca migrarea edilului de Ocnița de la Partidul Socialiștilor la Partidul „Renaștere”.

„Primarul a denunțat la Centrul Național Anticorupție aceste acțiuni și de comun cu CNA a fost deconspirată persoana care a dorit să corupă. E vorba de 30 de mii de dolari, o sumă pe care trei cetățeni ai Republicii Moldova pot să o aducă legal în țară, sau un singur cetățean poate face de trei ori ruta ca să introducă acești bani. Mă bucur că primarii, chiar fiind dintr-un partid de opoziție au încredere în instituțiile statului. În cazul Șor există câteva dosare pe finanțare ilegală a campaniei electorale, dosarul lui Tauber este deja în instanță în proces de examinare, Evghenia Guțul are statut de învinuit într-un alt dosar. Dar avem o ripostă din partea judecătorilor. Șor este deja condamnat, respectiv, sechestrele care s-au pus pe bunurile lui, încep să fie recuperate, adică trec în folosul statului. Trebuie să întoarcă 5 miliarde de lei și să stea la pușcărie”, a spus deputatul PAS, Dorian Istratii, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că finanțarea din surse obscure și corupția sunt metodele fostei formațiuni Șor de a face politică, iar instituțiile statului se dovedesc a fi ineficiente în combaterea acestui fenomen.

„Gruparea Șor a fost născută de Platohotniuc pentru a crea un poligon de testare cum poate fi obținută puterea fără nicio doctrină, fără niciun efort, ci doar prin coruperea alegătorilor. Gruparea Șor s-a creat în perioada când Plahotniuc a capturat statul, când era în toi procesul coruperii primarilor, consilierilor raionali. Plahotniuc a testat diferite elemente electorale murdare, ca să vadă care sunt cele mai eficiente. Gruparea Șor din asta s-a născut, ei altceva nu știu. Toți știu că Partidul Renaștere este de fapt renașterea lui Șor. Autoritățile au toate pârghiile pentru a contracara acest fenomen al coruperii politice. Mă bucur că măcar a fost aprobată legea care interzice la toată gașca asta să candideze ”, a spus ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

La ultima ședință plenară din sesiunea parlamentară de primăvară a fost aprobată legea care le interzice membrilor organului de conducere și membrilor cu funcții elective, aleși pe listele partidului declarat neconstituțional să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
5,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Sun
5
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău