Deputat PAS: Rusia folosește ultimele pârghii pe care le are în Republica Moldova - partidele politice

  • 12 Mai 2023 08:55
Deputat PAS: Rusia folosește ultimele pârghii pe care le are în Republica Moldova - partidele politice

Federația Rusă pierde treptat influența asupra Republicii Moldova, iar ultimele pârghii pe care le folosește sunt partidele politice obediente Kremlinului. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, potrivit căruia manifestațiile dedicate Zilei Victoriei, specifice Uniunii Sovietice, care au avut loc la data de 9 mai, au fost organizate de formațiuni proruse, care acționează împotriva intereselor Republicii Moldova, notează IPN.

Prezent la emisiunea „Cabinetul din Umbră”, liderul Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache, și-a explicat prezența la protestele organizate de Partidul Șor prin dorința de a ajuta cetățenii vulnerabili să facă față facturilor mari. Potrivit politicianului, formațiunea sa s-a alăturat Mișcării pentru Popor pentru a obține achitarea facturilor pentru lunile de iarnă, din fondurile oferite de partenerii externi ai țării.

„Eu nu am fost pentru interesul cuiva, ci am aderat la o idee. Era vorba de achitarea facturilor. Nici până acum nu avem un răspuns ce s-a făcut cu banii care au venit anume pentru a sprijini populația în perioada rece a anului. E vorba de peste 27 de miliarde de lei, știm cât s-a cheltuit la compensarea tarifelor, dar nu știm cum s-au cheltuit ceilalți bani. La noi totul e secret. Noi am solicitat Guvernului să prezinte informația, de trei ori am făcut această solicitare. Guvernul nu e transparent și deschis, avem impresia că e Guvernul Plahotniuc care lua decizii noaptea. La acele proteste era vorba de o problemă pur social-economică, la care Guvernul era surd și mut. În Piață pot ieși și alte persoane care sunt din partide diferite, dar au aceeași revendicare”, a spus liderul Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

În cadrul aceleiași emisiuni, liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a menționat că formațiunile proruse, prin mass-media de propagandă, influențează în continuare mentalul colectiv în Republica Moldova. Dovadă fiind manifestația dedicată Zilei Victoriei care a avut loc în centrul Chișinăului la 9 mai.

Îmi pare extrem de rău de ce s-a întâmplat pe 9 mai în Piața Marii Adunări Naționale, când oamenii au venit cu portretul lui Stalin. Eu eram în PMAN și am somat poliția să vină și să strângă bannerul cu Stalin pentru că este o sfidare și o bătaie de joc de memoria bunicilor noștri care au fost deportați de acest criminal. Dar poliția s-a eschivat și a zis că-i va trage la răspundere după ce se vor termina manifestațiile”, a spus președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc.

„Evident, poliția nu trebuie să intre în mulțime și să rupă pancarte pentru că s-ar fi început o provocare, altercații. Poliția a întocmit peste 100 de procese-verbale, ulterior toți vor fi chemați la sectorul de poliție și aplicate sancțiunile corespunzătoare”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

În același context, reprezentanții guvernării spun că formațiunile politice pro-Kremlin reprezintă ultima redută prin care Rusia dorește să-și mențină influența asupra Republicii Moldova. Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, și-a exprimat speranța că judecătorii Curții Constituționale vor declara neconstituțională activitatea Partidului Șor. Iar, ulterior, similar se va proceda cu toate partidele care activează în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

„Rusia încearcă să folosească ultimele pârghii pe care le mai are asupra Republicii Moldova și anume formațiunile politice de aici, de pe loc. Vorbim de grupările criminale care astăzi reprezintă interesele străine în Republica Moldova, aici vorbim de Partidul Șor și de alte partide la care sper că o să le vină rândul să fie declarate ca și Partidul Șor, sper, în afara legii. Pentru că aceste partide acționează în interesul altui stat și încearcă să sfideze legislația. Noi încercăm să aducem lucrurile la normalitate”, a mai spus deputatul PAS.

Ședința Curții Constituționale în cadrul căreia se examinează demersul Guvernului privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor va continua astăzi, 12 mai, începând cu ora 10.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău