Deputat PAS propune eliminarea prohibiției la piesele uzate pentru automobile

  • 25 Ianuarie 18:40
Deputat PAS propune eliminarea prohibiției la piesele uzate pentru automobile

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege care prevede eliminarea din Codul Vamal a prohibiției la introducerea și scoaterea din Republica Moldova a părților și a accesoriilor uzate pentru autovehicule, transmite IPN.

Parlamentarul precizează că, fără a exista o argumentare clară, este permis doar importul pieselor noi. Condițiile actuale favorizează monopolurile și menținerea prețurilor exagerate pe piață, iar pe de altă parte – contrabanda cu piese de schimb uzate și corupția.

„Astfel, consider această prohibiție nejustificată. Încurajează excesiv corupția, creând spațiu pentru contrabandă. Atât în Europa, cât și în SUA există locuri special amenajate, unde sunt depozitate automobilele care au fost accidentate, însă un șir de piese originale ale acestora sunt în stare bună. Nici una din țările vecine nu are prohibiții asemenea celei impuse prin legislația din țara noastră, iar siguranța în trafic, obiectiv vorbind, nu suferă de la asta”, precizează autorul în nota informativă a proiectului.

Dumitru Alaiba mai menționează că în Moldova sunt înregistrate câteva sute de mii de automobile care nu se mai află în producție, astfel piesele de schimb deseori pot fi găsite doar la mâna a doua. În prezent acești șoferi sunt condamnați să recurgă la bunuri originale din corupție și contrabandă pentru a-și deservi automobilul.

În opinia parlamentarului, unul din efectele acestei inițiative va fi animarea concurenței în domeniu și scăderea prețurilor pentru consumatorii de aceste bunuri și servicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
2
Mon
3
Tue
5
Wed
7

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău