Deputat PAS: Oferta electorală a candidaților din UTA Găgăuzia este o ofensă pentru poporul găgăuz

  • 28 Aprilie 2023 08:21
Deputat PAS: Oferta electorală a candidaților din UTA Găgăuzia este o ofensă pentru poporul găgăuz

Partidul Acțiune și Solidaritate nu a reușit să-și creeze o organizație teritorială puternică în autonomia găgăuză și din acest motiv nu are un candidat la alegerile de duminică. O spune deputatul PAS, Adrian Cheptonar, potrivit căruia partidul de guvernare nu a reușit să identifice un candidat pentru funcția de bașcan din cauza specificului regiunii. De cealaltă parte, ex-deputatul Octavian Țîcu califică drept un eșec al forțelor de dreapta lipsa unui candidat pro-european la alegerile din Găgăuzia, notează IPN.

„Cu regret, din cauza specificului acestei regiuni, noi nu am reușit să formăm o organizație bună a Partidului Acțiune și Solidaritate în Găgăuzia. Este regretabil, recunosc că este un eșec al nostru. Respectiv, nu am reușit să identificăm un candidat care să lupte și să aibă șanse. De aceea, nu avem un candidat în acest scrutin. Oferta electorală a candidaților pro-Kremlin este o ofensă pentru poporul găgăuz. S-ar putea să avem o surpriză și să nu existe prezență la vot”, a spus deputatul PAS, Adrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ex-deputatul Octavian Țîcu califică drept o greșeală a guvernării abandonarea electoratului cu viziuni pro-europene din regiunea găgăuză. Potrivit fostului deputat, vectorul pro-european trebuia promovat în regiune, cel puțin, prin intermediul unor candidați independenți cu viziuni pro-Vest.

„Este impardonabil. Partidele politice nu-și asumă riscuri, pentru că acumulând un scor derizoriu în Găgăuzia, te ridiculizezi. Cred că acesta a fost și gândul celor de la PAS. Putea fi făcut un joc subtil. E vorba de candidați independenți care au susținerea tacită a partidului. Sunt oameni în regiunea găgăuză cu viziuni proeuropene care pot fi încurajați. Din cei 8 candidați sunt doar 2 oameni care ar reprezenta o punte de comunicare, e vorba de Furmuzal și Croitor. Ambii cu trecut politic. Ambii sunt politicieni. În rest, e o isterie putinistă în regiunea găgăuză”, a spus istoricul Octavian Țîcu.

În cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei au fost înregistrați 8 candidați. Irina Vlah a fost aleasă la 22 martie 2015 în funcția de bașcan al Găgăuziei și a câștigat cel de-al doilea mandat în 2019. Potrivit legii, Vlah nu mai este eligibilă pentru un al treilea mandat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău