DEPUTAT: Igor Dodon nu va fi niciodată acceptat de comunitatea internațională

  • 17 Februarie 2020 12:20
DEPUTAT: Igor Dodon nu va fi niciodată acceptat de comunitatea internațională

Opoziția parlamentară îl critică pe Igor Dodon pentru că atacă diplomații europeni acreditați la Chișinău, prin aceasta izolând și mai tare Republica Moldova. Din cauza faptului că are o atitudine sfidătoare și că promovează o politică externă favorabilă Rusiei, Igor Dodon nu va fi acceptat niciodată de comunitatea internațională, consideră deputații. O relatare de Radu Osipov pentru Radio Romania Chișinău.

Săptămâna trecută, președintele Igor Dodon s-a dat cu părerea, într-un spot video postat pe Youtube, despre ambasadorii Rep. Moldova, dar și despre cei străini acreditați la Chișinău. Limbajul pe care l-a folosit șeful statului a provocat mai multe critici, la fel și învinuirile aduse unor diplomați europeni privind sabotarea relației Chișinău-Bruxelles.

Deputatul Platformei DA, Iurie Reniță, fost ambasador la București și la Bruxelles, a declarat pentru Radio Chișinău că din cauza acestei atitudini, Republica Moldova va rămâne în continuare izolată, fără un dialog substanțial cu statele vecine, însă subordonată Rusiei.

Nu poți să soliciți recunoaștere internațională dacă acționezi contrar bunului simț, contrar intereselor naționale. Dodon consideră că, prin aberațiile și comportamentul lui sfidător, ar trebui ca țările lumii și în special Uniunea Europeană să-l admire, să-l recunoască.”

Atitudinea ambasadorilor este absolut motivată, a spus deputatul PAS, Mihai Popoi, într-o conferință de presă. Reticența Bruxelles-ului față de Republica Moldova e cauzată de lipsa de reforme și de concentrarea de putere în mâinile lui Igor Dodon care nici măcar nu pune interesul Rep. Moldova pe primul plan, consideră Mihai Popșoi.

Este o insultă gravă la adresa ambasadorilor. Mai mult decât atât, ambasadorii la fel ca și cetățenii Republicii Moldova știu agenda de trădare a intereselor naționale pe care o promovează Igor Dodon, agenda Kremlinului în Republica Moldova. Ambasadorii promovează agenda țărilor lor, iar Dodon, agenda altei țări.”

Igor Dodon a acuzat unii ambasadori ai statelor Uniunii Europene că ar susține partidele de opoziție, PAS și Platforma DA, și că ar bloca cooperarea Guvernului Chicu cu Bruxelles-ul. Potrivit ultimelor declarații ale oficialilor europeni, Uniunea Europeană condiționează asistența macrofinanciară de rezultatele Guvernului în reformarea justiției, între timp susținerea va fi orientată către comunitățile locale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău