Deputat: Agentul FSB Ceban șantajează cu blocarea unui proiect major de apeduct în R. Moldova, dacă ANRE nu-i aprobă dublarea abuzivă a tariful la apă în Chișinău

  • 21 Noiembrie 2022 14:14
Deputat: Agentul FSB Ceban șantajează cu blocarea unui proiect major de apeduct în R. Moldova, dacă ANRE nu-i aprobă dublarea abuzivă a tariful la apă în Chișinău

Agentul FSB Ceban șantajează cu blocarea unui proiect major de apeduct în Republica Moldova, dacă ANRE nu-i aprobă dublarea abuzivă a tariful la apă în Chișinău, susține deputatul PAS, Radu Marian.

Acesta a trimis o scrisoare în adresa comisiei parlamentare de profil, prin care se plânge că ANRE chipurile îi blochează dublarea tarifelor Apă-Canal Chișinău. Amintesc că întreprinderea municipală a cerut majorarea tarifului până la 23,65 lei/m3, sau cu 10,04 lei/m3 +73,8 %). Aceștia au argumentat că de vină este creșterea tarifelor la energia electrică, chiar dacă impactul ultimei creșteri a prețului la electricitate este de 65 de bani la tariful pentru apă și nicidecum 10 lei în plus.
 
Mai mult decât atât, conform datelor ANRE, Apă-Canal Chișinău, în perioada anilor 2019-2021 nu a cerut nicio reducere a tarifului, chiar dacă prețurile la electricitate s-au diminuat în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive (excedent de venituri) în mărime de 377 milioane lei. 
 
Și acum, Ceban vrea să pună pe spatele oamenilor neregulile care au avut loc la Apă-Canal din ultima perioadă și să șantajeze jumătate de țară, prin blocarea construcției apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași (cu lungime de 53km). Sursa acestui apeduct este Stația de Tratare a apei din mun. Chișinău și va asigura calitativ și cantitativ cu apă circa 170. 000 persoane din aceste regiuni.
 
Autoritățile centrale nu vor admite acest blocaj. Apeductul către Strășeni & Călărași va fi finalizat, indiferent de intențiile lui Ceban”, scrie Marian pe pagina sa de Facebook. 
 
 
Primarul General Ion Ceban nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse.
 
Amintim că pe 3 noiembrie, Consiliul Municipal Chișinău a organizat o ședință extraordinară cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”, dispoziție semnată de către primarul general Ion Ceban pe 31 octombrie. Conform acelei dispoziții tariful pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea ajunge la peste 24 de lei. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău