Deputat ACUM: Se fac compromisuri pentru realizarea unor lucruri. Subiectul justiției este primordial

  • 15 Septembrie 09:44
Deputat ACUM: Se fac compromisuri pentru realizarea unor lucruri. Subiectul justiției este primordial

Acum nu mai este ca pe vremea lui Plahotniuc, ci există procese democratice în care se discută și se fac compromisuri pentru realizarea unor lucruri, afirmă deputatul ACUM Platforma DA, Dinu Plîngău.

Declarația a fost făcută în cadrul unor dezbateri despre „Relațiile dintre componentele guvernării: practică, așteptări, provocări”, organizate de IPN și Radio Moldova.

„Există îngrijorări din partea blocului ACUM, pentru că așteptările cetățenilor sunt enorme. Este mai ușor, în orice tip de guvernare în care nu există trei componente în Parlament, ca acum, ci există una, ca în cazul lui Plahotniuc – ai luat decizia, ți-ai asumat-o și ai mers înainte”, a spus Dinu Plîngău.

Deputatul a spus că, în cadrul proceselor democratice ca cele existente în această perioadă, este mai complicat, pentru că trebuie găsite compromisuri în luarea unor decizii.

Potrivit lui Dinu Plîngău, atunci când se fac numirile în funcțiile publice, trebuie să existe mai multă claritate pe aspectele care nu presupun asumări politice din partea celor aflați la guvernare.

„Trebuie să ajungem la nivelul așteptărilor cetățenilor. Am avut parte de foarte multe dezamăgiri și în perioada asta delicată, cu probleme economice majore, în prag de semnare a unui nou contract pentru gazele naturale, trebuie să depunem mai mult efort în problemele cheie”, a spus deputatul.

Dinu Plîngău a menționat că numărul de plângeri la poliție s-a majorat substanțial, ceea ce înseamnă că oamenii au început să aibă mai multă încrede în instituțiile statului.

„Noi trebuie să facem reforma justiției, pentru că vorbim de un clan la nivelul procuraturii și judecătoriei, care s-a înrădăcinat acolo și fac sistemul nefuncțional”, a precizat parlamentarul.

Potrivit deputatului, subiectul justiției trebuie să fie primordial în activitatea coaliției și reforma trebuie făcută cu maximă transparență și rapid.

Dinu Plîngău a menționat că alegerile locale sunt foarte importante pentru calitatea relației dintre blocul ACUM – PSRM. „Dacă ambele partide vor avea un rezultat similar, probabil că se va menține aceeași relație în continuare. Campania asta electorală va fi mai normală decât cea pentru alegerile parlamentare”, a spus Dinu Plîngău.

Deputatul a mai precizat că cei care vor câștiga primăria Chișinău se vor poziționa politic mult mai bine pe viitor și vor putea invoca argumentul suportului cetățenilor.

Dinu Plîngău s declarat că se așteaptă la o perioadă în care să nu existe riscul apariției de subiecte geopolitice, care au fost evitate până acum, deși există diferențe de abordare între blocul ACUM și PSRM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
11,06 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
17 °C
Wed
17 °C
Thu
16 °C

Curs oficial BNM 20 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău