Depuneri de flori în memoria echipajului SMURD Iași. Daniel Ioniță: Patru eroi și-au pierdut viața pentru binele nostru. Ei ne-au lăsat în urmă îndurerați, dar ne-au întărit convingerea de a ajuta oamenii

  • 02 Iunie 2020 13:24
Depuneri de flori în memoria echipajului SMURD Iași. Daniel Ioniță: Patru eroi și-au pierdut viața pentru binele nostru. Ei ne-au lăsat în urmă îndurerați, dar ne-au întărit convingerea de a ajuta oamenii

La Complexul memorial de la Haragâș, localitate unde s-a prăbușit un elicopter SMURD, acum patru ani, astăzi a avut loc o ceremonie de comemorare a echipajului care și-a pierdut viața fiind la datorie în R. Moldova.

Cei patru eroi care și-au pierdut viața în Codrii Tigheciului, fiind la datorie, au fost comemorați în localitatea Haragîș, Cantemir. Comemorarea  a început cu o slujbă religioasă, la care a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

 "4 eroi și-au pierdut viața pentru binele nostru. Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc prin faptele urmașilor. Nu trebuie să uităm că ei ne-au lăsat în urmă îndurerați, dar ei ne-au întărit convingerea de a ajuta oamenii. Acum SMURD s-a extins(...) Faptul că suntem aici demonstrează că sacrificiile nu sunt zadarnice", a declarat ambasadorul

Să le aducă un omagiu eroilor SMURD au fost și colegii lor din R. Moldova, care spun că în fiecare zi duc mai departe misiunea colegilor lor.  Și localnicii din Haragâș au venit cu flori la monumentul eroilor care și-au pierdut acum patru ani viața, salvând alte vieți. Oamenii spun că nu pot uita nici astăzi ziua în care elicopterul SMURD s-a prăbușit din cauza ploilor puternice. Pentru localnici, acești paramedici SMURD au devenit ca o parte a fiecărei familii.

Amintim că pe data de 2 iunie 2016, un elicopter SMURD, cu patru membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit într-o pădure din apropiere de localitatea Haragâș, Cantemir, în condiții de ploaie și ceață. Ca urmare a accidentului aviatic, pilotul, copilotul, medicul și asistentul medical, toți cetățeni români, și-au pierdut viața. Echipajul se afla în misiune, deplasându-se spre Cahul pentru a prelua un pacient.

Prin intermediul proiectul SMURD transfrontalier, lansat în 2014,  cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de asistență calificată în situații de risc.

Până în prezent, echipajele SMURD România au efectuat 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere cu transport medical asistat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău