Deprecierea rublei afectează moldovenii care lucrează în Rusia
-
04 Decembrie 2014 14:56
Devalorizarea continuă a monedei rusești în raport cu principalele valute de referință, euro și dolarul, afectează și cetățenii moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă.
Analiștii economici susțin că, pe termen lung, deprecierea monedei rusești ar putea afecta negativ economia națională, dar impactul va fi mult mai mic compartiv cu crizele similare din Federația rusă din 1998 și 2008.
Deprecierea, în ultimul an, cu peste 40 la sută a rublei rusești în raport cu moneda europeană și americană, este resimțită cel mai mult de cetățenii moldoveni care lucrează în Federația Rusă. Comparativ cu anul trecut, la un salariu mediu de aproximativ 30 de mii de ruble, pierderile în urma devalorizării sunt de aproape 30%, susțin cetățenii moldoveni stabiliți în Federația Rusă. Tamara este originară din Republica Moldova și lucrează la Moscova în calitate de asistentă personală a unui bătrân.
”Înainte schimbul era1 la 40, și aveam patru mii de lei la 10.000 de ruble. Acum când schimbul este de 1 la 28, pierderile sunt de 1200 de lei la 10 mii de ruble rusești. Fiul mai mic a cumpărat mașina în leasing din Chișinău și plătește în fiecare lună câte 300 de euro. Dacă înainte plătea 13 mii de ruble rusești, acum plătește 20 de mii”, a declarat Tamara.
În condițiile în care în prezent exporturile Republicii Moldova se orientează în proporție de 53 la sută spre Uniunea Europeană și doar 20 la sută în Federația Rusă, analiștii economici de la Chișinău susțin că deprecierea monedei ruse nu va avea efecte foarte grave asupra economiei naționale. Analistul economic Roman Chircă.
”Nu vorbesc despre acele produse asupra cărora s-au impus sancțiuni. Acea gamă de produse care nu au fost supuse embargoului, nu vor suferi prea multe echimbări. Pe de altă parte pericolul vine din zona reducerii remitențelor. Circa 35-40% din volumul total de remitențe vin din Federația Rusă, iar remitențele sunt principala sursă de creștere economică în Republica Moldova”, a declarat Roman Chircă.
Efectele legate de scăderea remitențelor nu vor fi imediate și vor fi legate de scăderea activității economice în Federația Rusă, respectiv nu se va mai construi atât de mult, iar muncitorii moldoveni își vor găsi mai greu de lucru, consideră Roman Chircă.
Săptămâna această rubla rusească a înregisttrat un nivel minim record în raport cu cea americană. Rubla a ajuns la valoarea de 53,29 de ruble pentru un dolar și la 66,50 de ruble pentru un euro în tranzacțiile de luni după-amiază.Moneda rusească s-a devalorizat anul acesta cu peste 40 la sută pe fundalul ieftinirii petrolului și sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei din cauza crizei ucrainene.