Deprecierea leului ne face viața mai scumpă (Adevărul)

  • 28 Ianuarie 2014 09:50
Deprecierea leului ne face viața mai scumpă (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 28 IANUARIE

Tiraspolul se pregătește de război?- se întreabă publicistul Nicolae Negru în Ziarul Național, comentând ultimele provocări ale separatiștilor, inclusiv declarația KGB-ul transnistrean care îi cere Chișinăului să-și retragă, într-o lună, poliția din Tighina. Însă, autoritățile Republicii Moldova nu par să le acorde atenție, nu reacționează la pericolele care pot veni de peste Nistru. Potrivit autorului, Chișinăul trebuie să ceară explicații Moscovei, ca pe urmă să nu fie prea târziu. Nu face Tiraspolul aceste mișcări agresive fără voia „finanțatorului” de la Kremlin. Totodată, publicistul atenționează că evenimentele din Ucraina trebuie să ne dea de gândit. Și poate că ideea semnării cât mai devreme a Acordului de Asociere cu UE e cea mai bună soluție, pentru a nu „duce în ispită” Rusia.

În Republica Moldova sunt aproximativ 10.000 de persoane care luptă cu dependența de substanțe narcotice, relevă Adevărul. Potrivit specialiștilor, anual, acestora li se alătură alți peste 800 de noi consumatori de droguri. Datele neoficiale arată însă că numărul celor afectați de această patimă ar fi între 25.000 și 30.000 de persoane. Potrivit publicației, majoritatea celor care consumă droguri sunt bărbați, din Chișinău (peste 7.000 de persoane) și au vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani. Cele mai consumate droguri sunt cele de origine vegetală, pe care le întrebuințează prin inhalare sau fumat.„Adevărul“ prezintă poveștile unor tineri care au reușit să-și refacă viețile.

Adevarul publică un interviu cu Generalul cu patru stele Michael V. Hayden, cel care a deținut cel mai ridicat rang în rândul ofițerilor de informații din cadrul forțelor armate ale Statelor Unite ale Americii. Pe rând, Hayden a condus CIA, NSA, Agenția Națională de Informații Geospațiale și Biroul Național pentru Operațiuni de Recunoaștere, iar între 2005 și 2006 a fost primul director adjunct al National Intelligence, comunitatea care reunește toate agențiile de informații din SUA. Hayden s-a întâlnit la București, între 23 și 24 ianuarie, cu președintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta și cu șefii serviciilor de informații ale României.

Deprecierea leului ne face viața mai scumpă, observă Adevărul. În ultimele zile pe piața valutară s-a înregistrat o depreciere a leului față de dolar și euro. Banca Națională susține că este o tendință sezonieră, dar experții spun că aceasta este rezultatul politicii monetare a BNM, iar printre efecte se numără o nouă spirală a scumpirilor. Dacă tendința se va păstra, economia națională va avea de suferit pentru că se vor accentua presiunile inflaționiste, atenționează cotidianul.

Moneda europeană a ajuns la un nou record absolut pentru Republica Moldova, titrează și Jurnal de Chișinău. Cei mai afectați de slăbirea monedei naționale sunt salariații și importatorii, în timp ce exportatorii înregistrează profituri suplimentare.

Românii din Ucraina, împărțiți între putere și opoziție, titrează Jurnal de Chișinău. Comunitatea românească din Ucraina nu a formulat o poziție oficială față de protestele din Euromaidan. Cei din Bucovina sunt prooccidentali, iar cei din regiunea Odesa proruși. Singurul deputat care reprezintă interesele românilor din Ucraina, Ion Popescu, a ajuns în Rada Supremă pe listele Partidului Regiunilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:9,77 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău