Deprecierea leului. Explicația lui Drăguțanu

  • 17 Februarie 2015 20:47
Deprecierea leului. Explicația lui Drăguțanu

Guvernatorul Băncii Naționale Dorin Draguțanu explică deprecierea continuă a leului prin cererea mare a valutei pe piață, diminuarea transferurilor și scăderea exportului.

Guvernatorul Băncii Naționale Dorin Draguțanu explică deprecierea continuă a leului prin cererea mare a valutei pe piață, diminuarea transferurilor și scăderea exportului.

Chiar dacă a admis că tranzacțiile dubioase de la cele trei bănci aflate în prezent sub investigația unor experți europeni au un rol în deprecierea semnificativă și continuă a leului, guvernatorul Băncii Naționale Dorin Draguțanu a declarat că principalele cauze care influențează fluctuația valutei naționale sunt creșterea cererii, criza din regiune, scăderea remitențelor.

”Comportament excesiv al populației în ceea ce privește dorința de a procura valută străină, Republica Moldova se află în plină criză regională economică și geopolitică, cu activitate economică în scădere, restricțiile de export în Federația Rusă, tendința de scădere a remiterilor, ofertă de valută străină mult mai mică în comparație cu anii anteriori”, a declarat Dorin Drăguțanu.

Pentru stabilizarea situației pe piața financiară  Banca Națională a intervenit punând în vânzare de la începutul anului a aproximativ 200 de milioane de dolari, a adăugat Dorin Draguțanu. O altă măsură întreprinsă de BNM a fost creșterea ratei de bază cu 5 puncte procentuale de la 8,5 la sută la 13,5 la sută, ceea ce va duce la creșterea creditelor în lei și respectiv diminuarea masei monetare.

Dorin Drăguțanu a mai adăugat că rolul Guvernului și a Parlamentului sunt esențiale în gestionarea situației, în special pentru deblocarea unor fonduri europene aflate deja în Republica Moldova.
Premierul desemnat Chiril Gaburici susține că imediat ce va fi numit guvernul, acesta va oferi sprijin Băncii Naționale.

”Nu exclud că pot exista riscuri legate de lipsa guvernului, dar imediat ce acesta va fi numit, se va forma un grup de lucru care va studia serios această întrebare și vom veni cu decizii și acțiuni”, a declarat Chiril Gaburici. 

Cursul valutar afectează atât micii comercianți, care importă produse  în valută străină, dar și pe oameni de rând, ca urmare a creșterii mari a prețurilor la mărfuri și servicii.

”Nu avem venituri, calculăm fiecare bănuț ca să ne ajungă de pâine”

”Importatorul aduce marfa la preț mai mare cu 25-30%, noi cu cât ar trebui mai apoi să ridicăm prețurile? Pe cei din Parlament nu-i afectează deloc. O săptămână dacă ar fi să stea în pielea noastră, să investească 30 -40 de mii de lei, să scoată un salariu de 3,4 mii, poate atunci se vor gândi la popor. Dacă ne revoltăm acuș vin cu impozite. Fură Banca de Economii pe spatele nostru.”

”Mă sperie faptul că euro crește foarte mult iar toate prețurile la produsele care se importă au crescut considerabil. Dacă un televizor putea fi cumpărat cu 5 mii de lei cu două săptămâni în urmă, acum e șapte mii.

Mâncarea este mâncare, dar noi trebuie să avem grijă și de suflet. Dar noi nu putem nimic, de aceea că hoția e mare. Toți tăcem și permitem toate aceste lucruri să continue”

Experții susțin că prețurile la produse și la servicii vor crește în continuare. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău