Depozite masive de la fundul oceanului Pacific, care ar satisface sute de ani cererea globală

  • 12 Aprilie 2018 09:47
Depozite masive de la fundul oceanului Pacific, care ar satisface sute de ani cererea globală

Oamenii de știință japonezi au analizat depozitele masive de pământuri rare (sau minerale critice) aflate pe fundul Oceanului Pacific și au estimat că acestea ar putea satisface timp de câteva sute de ani cererea globală a unora dintre aceste materiale, informează miercuri, 12 aprilie, agențiile AFP și APP.

Aceste depozite descoperite în 2013 în zona economică exclusivă a Japoniei ar putea conține peste 16 milioane de tone de minerale critice, utilizate în procesele de fabricare a unor produse de înaltă tehnologie (eoliene, telefoane inteligente, vehicule electrice și altele), potrivit unui studiu publicat marți, 10 aprilie, în jurnalul Scientific Reports.

Zăcămintele se află într-o zonă vastă, de 2.500 de kilometri pătrați, situată în apropiere de insula Minami-Tori-shima (Marcus Island), la aproximativ 2.000 km sud-est de Tokyo.

În urma cercetărilor realizate anterior în regiune, oamenii de știință - unii dintre aceștia fiind implicați și în noul studiu - au estimat că în zonă ar exista o cantitate de aproximativ 6,8 milioane de tone de pământuri rare, o descoperire considerată încă de pe atunci foarte importantă.

Potrivit estimărilor, cantitatea de disprosiu, un element utilizat spre exemplu în producția de magneți permanenți, ar acoperi timp de 730 de ani consumul la nivel mondial, în timp ce rezervele de ytriu, folosit la fabricarea laserelor, ar răspunde nevoilor industriei mondiale o perioadă de 780 de ani.

De asemenea, au fost identificate cantități importante de europiu și terbiu.

Zona de cercetare "are potențialul de a furniza lumii aceste metale pe o bază aproape infinită", insistă autorii studiului.

În cazul în care, în viitor, se va găsi o cale de utilizare a acestei metoda de extracție direct sub apă, acest lucru „va contribui la îmbunătățirea eficienței economice" a exploatării acestor depozite situate la mari adâncimi, au adăugat oamenii de știință.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău