Deportările staliniste din iunie 1941, rememorate la Monumentul „Trenul durerii”. „Un soldat rus i-a dat cu patul armei pe spinare, i-a luat copilul și l-a aruncat în vagon”

  • 13 Iunie 2019 12:41
Deportările staliniste din iunie 1941, rememorate la Monumentul „Trenul durerii”. „Un soldat rus i-a dat cu patul armei pe spinare, i-a luat copilul și l-a aruncat în vagon”

Amintirile din perioada neagră a deportărilor staliniste din 12-13 iunie au adunat zeci de persoane la Monumentul „Trenul durerii” din Scuarul Gării.

Cei veniți la mitingul prilejuit de împlinirea a 78 de ani de la deportările în masă au depus flori și au depănat amintiri, transmite IPN.

Prezent la eveniment, președintele Asociației Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române, Mihai Postovan, a relatat despre tragediile prin care a trecut el și familia sa în timpul deportărilor staliniste. „Tăticul meu a sărit în ajutor când au anunțat vecinii că iată, îl ridică pe fratele mai mare. El a luat copilul în brațe și îl ajuta. Copilul nu voia să urce în vagon. Plângea, că erau bocete în gara din Drochia. În timpul ăsta, un soldat rus i-a dat cu patul armei pe spinare, i-a luat copilul și l-a aruncat în vagon”, a spus Mihai Postovan.

Bărbatul a mai relatat că tatăl său, după patru ani de război, în care a fost înrolat în Armata română, a mai suferit alți cinci ani în lagărele de concentrare din Siberia, Kazahstan și Uzbekistan.

La comemorarea din Scuarul Gării a fost prezentă și Vera Vieru, care a povestit că soțul ei a fost deportat în iulie 1949, împreună cu soacra ei, care a decedat în regiunea Irkutsk, lângă Lacul Baikal. O altă urmașă a celor deportați este Vera Vârlan. „Buneii mei au fost deportați în 13 iunie 1941, împreună cu cei doi copii ai lor. Bunelul a fost lichidat, iar bunica, împreună cu copiii, au fost duși în Kazahstan. Unul dintre cei doi copii e tatăl meu, eu m-am născut acolo”, a spus Vera Vârlan.

La evenimentul de la Gară au participat reprezentanții Partidului Liberal. Liderul formațiunii, Dorin Chirtoacă, a spus că în această perioadă neagră din istoria Basarabiei se comemorează, inclusiv ocupația din 28 iunie 1940 și al doilea val de deportări din iulie 1949. „Au trecut aproape 80 de ani de când suntem în căutarea demnității, libertății și prosperității”, a spus Dorin Chirtoacă.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost deportate peste 22 de mii de persoane. În total, au existat trei valuri de deportări în masă din Moldova: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951, iar numărul celor deportați a fost de circa 58 de mii de oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău