Departamentul pentru Românii de Pretutiindeni a dat start înscrierilor la „Programul de tabere ARC”, adresat tinerilor românil din afara granițelor

  • 30 Aprilie 2023 12:15
Departamentul pentru Românii de Pretutiindeni a dat start înscrierilor la „Programul de tabere ARC”, adresat tinerilor românil din afara granițelor

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului organizează cea de-a XIV-a ediție a Programului de Tabere „ARC” 2023.

Acest program, inițiat de DRP și destinat elevilor și tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în serii consecutive de câte șapte zile, în următoarele locații:

  • Oglinzi, jud. Neamț, în perioada 03 iulie – 21 august 2023;
  • Sângeorz-Băi, jud. Bistrița-Năsăud, în perioada 03 iulie – 28 august 2023;
  • Sulina, jud. Tulcea, în perioada 03 iulie – 28 august 2023;
  • Codrii de Aramă, jud. Botoșani, în perioadele 03 iulie – 31 iulie 2023 și 14 august- 28 august 2023;
  • Căprioara, jud. Hunedoara, în perioada 03 iulie – 07 august 2023;
  • Săcelu, jud. Gorj, în perioada 03 iulie – 07 august 2023.

La ediția din acest an sunt invitați să participe 5.000 de elevi, studenți, tineri și profesori români din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, precum și din diaspora. Activitățile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română, informarea participanților asupra istoriei românilor și aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească. De asemenea, în două din cele șapte zile, vor fi organizate excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă.

Grupurile se vor constitui cu spijinul misiunilor diplomatice și a mediului asociativ, respectând următoarele criterii:

Criteriile de selecție obligatorii pentru participanții la Programul „ARC” sunt următoarele:

  • sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea nr. 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți sau tineri cu vârsta până în 35 de ani);
  • au cunoștințe de bază ale limbii române;

Criteriile orientative în realizarea cu prioritate a selecției:

  • au prioritate cei care participă pentru prima dată la programul „ARC”;
  • sunt câștigători ai olimpiadelor/concursurilor naționale și internaționale sau au rezultate bune la învățătură;
  • au rezultate și aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
  • au rezultate remarcabile în promovarea identității românești;
  • sunt membri activi sau simpatizanți ai mediului asociativ românesc din țările de reședință și se implică în activitatea acestora;

Pentru grupurile care se vor constitui din diaspora este recomandat ca acestea să se formeze din minim 9 copii și este obligatoriu să fie însoțiți de un adult, care își va asuma responsabilitatea pentru siguranța acestora.

Grupurile formate trebuie să îndeplinească toate cerințele pentru deplasarea în România: au pașaport, viză, aviz epidemiologic etc.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare și masă pentru toți participanții din cele șase tabere. De asemenea, DRP va organiza și va suporta transportul pentru participanții din comunitățile istorice, precum și cheltuielile de transport din București până la tabere și retur pentru grupurile participante din diaspora. Precizăm că participanții din diaspora își vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din țara de reședință până la București și retur.

Înscrierile românilor din diaspora se pot face până la data de 11 mai 2023, la misiunile diplomatice sau direct la DRP, la următoarea adresă de e-mail [email protected].

Pentru locurile alocate participanților din comunitățile istorice, înscrierea este realizată cu ajutorul misiunilor diplomatice și al mediului asociativ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău