GALERIE FOTO | Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a donat echipamente în valoare de 30 de mii de euro pentru studioul de televiziune al USM

  • 20 Decembrie 2021 13:26
GALERIE FOTO | Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a donat echipamente în valoare de 30 de mii de euro pentru studioul de televiziune al USM

România continuă să sprijine învățământul în Republica Moldova. Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a donat echipamente în valoare de 30 de mii de euro pentru studioul de televiziune al Universității de Stat de la Chișinău. Astfel, studenții la jurnalism vor învăța încă de pe băncile facultății să muncească și să producă materiale jurnalistice în propria lor televiziune, transmite Radio Chișinău.

Camere de filmat, aparate de fotografiat de ultimă generație, microfoane, o dronă și alte echipamente sofisticate au fost donate de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova pentru televiziunea Universității de Stat de la Chișinău. Echipamentul în valoare de 30 de mii de euro îi va ajuta pe studenții la jurnalism să învețe lucrurile practice încă de pe băncile facultății. Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a apreciat că România a susținut enorm instituția de învățământ.

„Susținerea de care am beneficiat pe parcursul acestui an din partea României a fost una enormă. Nu trebuie să ne temem de aceste cuvinte și să o spunem cu jumătate de glas, trebuie să o spunem în glas tare(…). Tehnica performantă, de ultimă oră, va îmbunătăți atât procesul de studii, cât și legătura cu piața muncii”.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a declarat că acest echipament are menirea să ajute la instruirea următoarelor generații de jurnaliști.

„Cred că Universitatea de Stat din Moldova joacă un rol foarte important, pentru că pregătește generațiile viitoare, de care Republica Moldova are nevoie. Iar de jurnaliști bine pregătiți avem cu toții nevoie. Mă bucur că am reușit și noi, într-o mică măsură, să contribuim la acest lucru”.

Realizarea acestui proiect cu sprijinul Bucureștiului este o dovadă în plus a seriozității României în relația cu Republica Moldova, a subliniat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Este extrem de important să te bazezi pe o presă veritabil independentă, presă care să acționeze în calitate de a patra putere în stat și este nevoie ca această putere să se consolideze, or presa nu poate exista fără jurnaliști bine pregătiți. La universitate, dvs. sunteți acea pepiniera care ne oferă tuturor încredere în viitorul nostru comun.”

Sediul va fi dat în exploatare la începutul anul viitor, a anunțat directorul televiziunii USM, Vitalie Guțu, care spune că unele televiziuni din Republica Moldova vor fi invidioase pe tehnica care va fi instalată în studiourile și platourile de filmare.

„Studenții noștri, tinerii noștri jurnaliști vor avea posibilitatea să exerseze și să deprindă abilități de a fi jurnalist de calitate cu ajutorul acestor camere de ultimă oră, a softurilor de montaj audio și video. De asemenea, vom implementa deja și regulile jurnalismului de dronă, că tot este la modă să faci imagini de la înălțime, mai cu seamă cu studenții noștri fac și jurnalism de investigații”.

Pentru studenții de la Facultatea de Jurnalism, studioul dotat cu echipamente moderne este o oportunitate de a deveni buni în profesia pe care au ales-o:

„Pentru mine această tehnică este un imbold de a continua ceea ce facem și de a face toate materialele pe o notă mai profesionistă. Să realizăm niște materiale de calitate înaltă, care să fie difuzate la nivel național și cumva să ne facem și noi auziți pe teren larg și să știe lumea că este Facultatea de Jurnalism, unde într-adevăr studenții fac lucruri minunate”, spune studentul Vasile Lipcean.

„Eu ca student pot spune că este o motivație enormă pentru noi și este o plăcere de a munci într-un nou studio, cu noi tehnici. Cred că oricine ar vrea să aibă posibilitatea de a munci în asemenea condiții”, crede studentul Andrei Vârlan.

România va oferi, de asemenea, și echipament pentru decorarea studioului de televiziune al Universității de Stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău