Departamentul de Stat, reacție la înlăturarea președintelui CCM: Un atac la adresa normelor democratice

  • 27 Aprilie 08:35
Departamentul de Stat, reacție la înlăturarea președintelui CCM: Un atac la adresa normelor democratice

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că votul parlamentului de la Chișinău privind înlăturarea președintei Curții Constituționale este un "atac flagrant asupra normele democratice și a ordinii sale constituționale", transmite Reuters.

Votul de vineri a avut loc după ce Curtea a susținut o solicitare privind alegeri anticipate din partea președintei pro-europene Maia Sandu, aleasă în funcție în noiembrie, episod ce riscă să complice confruntarea dintre președinție și parlamentul încă dominat de aleși care susțin linia fostului șef al statului de orientare pro-rusă, Igor Dodon.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a mai spus că este deosebit de îngrijorat de faptul că parlamentul vizează Curtea Constituțională "care doar recent și-a afirmat independența după ani de captură a statului".

"Îi îndemnăm pe liderii și reprezentanții Republicii Moldova să respecte statul de drept, să îi protejeze instituțiile democratice și să colaboreze pentru a rezolva provocările cu care se confruntă țara, inclusiv pandemia de COVID-19 în curs", se menționează în luarea de poziție.

UE a declarat mai devreme că votul a fost un atac asupra ordinii constituționale din Republica Moldova.

Votul fără caracter obligatoriu privind revocarea judecătoarei Domnica Manole trebuie să fie aprobat de Curte, menționează Reuters.

După o sesizare depusă de PAS, Curtea Constituțională a suspendat decizia de revocare a judecătoarei Domnica Manole și de numire în funcția a lui Boris Lupașco.

Majoritatea parlamentară constituită din PSRM și Partidul Șor a votat vineri o serie de hotărâri controversate, inclusiv cea prin care nu recunoaște avizul Curții Constituționale privind existența circumstanțelor de dizolvare a parlamentului, anularea hotărârii din 2019 prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecător și numirea unui alt judecător la Curtea Constituțională, un apropiat al socialiștilor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
24,4
Ploaie ușoară
Umiditate:67 %
Vint:1,03 m/s
Tue
26
Wed
28
Thu
26
Fri
26
Sat
28

Curs oficial BNM 27 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2850 0.0203
USD 18.0497 -0.0272
RON 4.3249 0.0043
UAH 0.6685 -0.0000
RUB 0.2436 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău