Demolarea construcțiilor neautorizate și defrișarea arborilor vor fi reglementate unitar la nivel național

  • 01 Iunie 16:19
Demolarea construcțiilor neautorizate și defrișarea arborilor vor fi reglementate unitar la nivel național

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la modul de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor, potrivit unui comunicat al Executivului.

Documentul, elaborat de Ministerul Justiției, stabilește competențele și condițiile de executare a lucrărilor de demolare și de defrișare, modalitatea de evaluare a cheltuielilor necesare pentru executarea acestor lucrări, dar și criteriile de recuperare a cheltuielilor din contul contravenienților/proprietarilor bunurilor respective.

„Prin intermediul acestui Regulament, se urmărește crearea unui cadru normativ unitar, care să reglementeze procedura de demolare a construcțiilor neautorizate sau defrișare a arborilor și arbuștilor, dispusă în calitate de măsură de siguranță de către instanța de judecată, și astfel să fie excluse abordările diferențiate de la caz la caz sau de la o localitate la alta. În acest fel, vor fi create premise suplimentare pentru asigurarea unei echități și respectarea drepturilor tuturor părților implicate în procedura de demolare sau defrișare”, a explicat ministrul Sergiu Litvinenco.

De asemenea, Regulamentul prevede cu suficientă claritate și etapele procesului de demolare sau defrișare care trebuie parcurse, pentru a asigura atât o transparență, cât și o corectitudine a procedurilor respective. Astfel, după ce instanța de judecată va dispune demolarea construcțiilor neautorizate sau defrișarea arborilor și arbuștilor, autoritatea publică responsabilă conform prevederilor Regulamentului va înmâna contravenientului prescripția privind conformarea și executarea benevolă a dispozițiilor documentului executoriu. 

În situațiile în care contravenientul nu se va conforma sau va tergiversa executarea documentului prin care s-a dispus demolarea/defrișarea, autoritatea responsabilă va emite direct dispoziția de executare silită a lucrărilor de demolare a construcțiilor neautorizate sau de defrișare a arborilor și arbuștilor. În acest caz, cheltuielile pentru executarea lucrărilor de demolare sau defrișare, dar și cheltuielile pentru serviciile de încărcare, transportare și depozitare a bunurilor sau materialelor rezultate în urma demolării sau defrișării vor fi suportate de către contravenient/proprietar. Plățile se vor achita în baza calculelor prezentate de către agentul economic care a prestat serviciul în cauză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău