Demograful Valeriu Sainsus: Este bine că vor crește anii cotizați la pensie, dar care va fi creșterea pensiei pe măsura în care omul va contribui mai mult?

  • 24 Noiembrie 2021 14:20
Demograful Valeriu Sainsus: Este bine că vor crește anii cotizați la pensie, dar care va fi creșterea pensiei pe măsura în care omul va contribui mai mult?

Guvernarea și-a anunțat intenția de revenire la legea privind egalarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei și majorarea treptată a acesteia, până la 63 de ani, anulând, totodată, proiectul votat anul trecut de socialiști și Partidul Șor. De asemenea, se propune posibilitatea ieșirii la pensie înainte de vârsta stabilită legal, în condițiile acumulării un stagiu de muncă mai mare. Proiectul, elaborat de deputații PAS împreună cu Guvernul, este criticat de PSRM, aflat acum în opoziție, dar și de unii experți.

Proiectul introduce o noțiune nouă, cea de „pensie pentru o carieră lungă”, în spatele căreia se ascunde, de fapt, majorarea stagiului de cotizare, cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei, dar asta doar în cazul în care se dorește pensionarea înainte de termen. Adică, de la 1 ianuarie 2022, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile – 35 de ani și 6 luni, stagiu care va crește gradual până la 37 de ani în 2024. Astfel, s-ar oferi o alternativă celor care ar vrea să se pensioneze înainte de 63 de ani, în cazul bărbaților, și de 59 de ani și 6 luni, în cazul femeilor – termene ce ar urma să fie valabile de la 1 ianuarie 2022. Pentru femei, vârsta se va majora treptat, ca să ajungă de asemenea la 63 de ani, până în 2028.

Deși susține că este adeptul majorării vârstei de pensionare, demograful Valeriu Sainsus, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice, observă că proiectul PAS nu ia în calul faptul că speranța de viață în Republica Moldova este mai mică decât cea din spațiul european, dar nici nu prevede majorări pentru cei care aleg să contribuie mai mulți ani la bugetul asigurărilor sociale.

Eu trebuie să afirm că sunt părtașul măririi vârstei de pensionare, iar argumentul de bază este că, odată ce trăim mai mult, trebuie să lucrăm mai mult. Guvernarea nu a făcut altceva decât că a revenit în albiile normalului, pentru că, de fapt, nu erau luate în considerare modificările demografice care au avut loc pe parcursul a 30 de ani.

Totodată, speranța de viață crește în mediu anual cu două luni, iar vârsta de pensionare în Republica Moldova va crește mult mai mult și este o problemă profundă în contextul în care vorbim de drepturile omului. Este bine că vor crește anii cotizați la pensie, dar în acest context, eu pun întrebarea: Care va fi creșterea pensiei pe măsura în care omul va contribui mai mult? se întreabă demograful Valeriu Sainsus.

Proiectul PAS mai prevede indexarea pensiilor doar o dată pe an, față de două, cât prevedea legea votată de fosta guvernare socialistă. Această unică indexare, din aprilie, ar urma să țină cont nu doar de creșterea prețurilor, dar și de creșterea economică reală, adică fiecare va beneficia în plus și de o sumă fixă, egală pentru toți pensionarii. Măsura ar avea scopul de a reduce decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii, potrivit autorilor proiectului.

Partidul Socialiștilor a calificat acest proiect ca fiind un „genocid social”, criticând în mod special revenirea la majorarea vârstei de pensionare și indexarea pensiilor doar o dată pe an și lăsând de înțeles că ar putea recurge și la proteste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău