Demograful Valeriu Sainsus despre recensământ: Îndemn cetățenii să fie deschiși în contextul în care ne dorim să aflăm adevărul profund al realităților sociale din Republica Moldova

  • 12 Aprilie 16:10
Demograful Valeriu Sainsus despre recensământ: Îndemn cetățenii să fie deschiși în contextul în care ne dorim să aflăm adevărul profund al realităților sociale din Republica Moldova

Recensământul este un exercițiu crucial pentru orice societate în vederea planificării adecvate a dezvoltări statului pentru următorii ani, a subliniat demograful Valeriu Sainsus, într-un scurt interviu realizat pentru Radio Chișinău.

”Recenzia populației ne oferă o redresare, redirecționare a politicile statului în contextul în care se planifică dezvoltarea țării pentru următorii zece ani.

Pentru noi cercetătorii întotdeauna datele din recensământ român cele mai profunde și vizibile, în contextul în care sunt informațiile oferite de fiecare cetățean.

O parte din informați deja este deținută de instituțiile statului, dar pe noi demografii ne interesează în mod special care sunt răspunsurile legate de cetățenie, de migrație. Adeseori întrebările, cum este și cazul acestui recensământ, pot stârni amuzament, dar noi trebuie să aflăm răspunsul la câte persoane sunt în țară și câte au emigrat. Pe de altă parte ne interesează și câtă populație din străinătate locuiește în Rep. Moldfova.

Noi demografii operăm cu datele recensământului, date care într-o perioadă de cinci șase ani nu mai sunt relevante, nu mai sunt reale.  Iată de ce în contextul realităților de astăzi recensământul, este o condiție nu doar a statului, dar și a organizațiilor internaționale, de la care Rep. Moldova are și un suport, inclusiv financiar, în desfășurarea acestui exercițiu.

Aș fi bucuros dacă datele recensământului vor fi prelucrate până la finalul acestui an. Acest lucru ar oferi posibilitatea să realizăm analize veridice.

Îndemn cetățenii să fie foarte deschiși pentru recenzori și să ia în calcul că munca lor nu este ușoară în contextul în care ne dorim să aflăm adevărul profund al realităților din Rep. Moldova ” susține Valeriu Sainsus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,17 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău