Demografii și experții economici trag un semnal de alarma | Proiectul de lege care prevede micșorarea vârstei de pensionare va arunca în aer sistemul de pensii

  • 17 Decembrie 2020 14:47
Demografii și experții economici trag un semnal de alarma | Proiectul de lege care prevede micșorarea vârstei de pensionare va arunca în aer sistemul de pensii

Proiectul de lege care prevede micșorarea vârstei de pensionare, aprobat în două lecturi la miez de noapte de către deputații PSRM și cei din Platforma “Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Partidului “Șor”, va arunca în aer sistemul de pensii. Demografii și experții economici atenționează că există riscul ca pensiile să scadă, din lipsă de bani în bugetul de stat.

Proiectul de lege, aprobat de majoritatea parlamentară, prevede că vârsta de pensionare va fi micșorată începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, bărbații ar urma să se pensioneze la vârsta de 62 de ani, iar femeile la 57 de ani.

Demograful, Valeriu Sainsus, susține că în condițiile în care Republica Moldova se confruntă cu o îmbătrânire tot mai accentuată a populației, micșorarea vârstei de pensionare va avea un impact dezastruos asupra sistemului de pensii, mai ales că și speranța de viață în țara noastră este în creștere.

Este o decizie care nu se încadrează în limitele raționamentelor durabile în contextul dezvoltării sistemului de pensii. Explicația este foarte simplă. Doar în țările în care avem o creștere a ponderii tinerilor își pot permite să reducă vârsta de pensionare. Țările care se confruntă cu o îmbătrânire demografică profundă, precum este R. Moldova, situația este destul de dezastruoasă și cu impact destul de negativ asupra sistemului, în general, și a cetățeanului, în particular, pentru că prin asemenea decizii riscăm să nu avem un traseu durabil de dezvoltarea a sistemului de pensii. Noi riscăm să ducem cetățenii și pensionarii într-un haos. Trebuie să spunem că ultima lege cu privire la sistemul de pensii, care a fost aprobată în 2016, este o lege imperfectă, dar ea a oferit posibilitatea minimă de a spori veniturile celor care viața se desfășoară numai din pensii.   

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, atrage atenția asupra constituționalității acestui proiect. El menționează că documentul nu ar avea un aviz pozitiv din partea Guvernului. Prin urmare, Curtea Constituțională l-ar putea declara neconstituțional.

Fără aviz pozitiv această lege este neconstituțională și ea nefiind votată cu respectarea procedurilor pur și simplu va fi anulată de Curtea Constituțională. Din ce cauză? Că această lege crește brusc povara pe Bugetul de Stat. Bugetul de stat va trebui să aloce anual, acum este greu de spus suma, dar cred că vorbim nu mai puțin de două-trei miliarde de lei anual pentru ca să plătească pensii la oameni.

Reforma sistemului public de pensii din  2016, prevedea majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău