Democrații se tem că Donald Trump atrage SUA într-un război cu Iranul (presă)

  • 10 Mai 2019 13:00
Democrații se tem că Donald Trump atrage SUA într-un război cu Iranul (presă) Urban Education Journal

La un an după retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, la decizia președintelui american Donald Trump, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washington și Teheran, democrații avertizează că administrația de la Casa Albă este pe cale să angajeze Statele Unite în mod inexorabil pe calea unui război cu statul din Golful Persic, a comentat joi într-un amplu editorial The Times of Israel,citat de Agerpres.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, a anunțat la începutul săptămânii trimiterea mai multor bombardiere și a unui portavion în Golf, în contextul în care tensiunile dintre SUA și Iran au atins un nou nivel.

În timp ce John Bolton invocase amenințări iraniene împotriva intereselor americane pentru a justifica această desfășurare, ca răspuns la 'un număr mare de avertismente îngrijorătoare și escaladare' - unii oficiali au declarat pentru Daily Beast că el a exagerat informații primite de la serviciile secrete militare într-un mod disproporționat.

'Sunt profund îngrijorat și mă tem că administrația Trump ne antrenează pe calea unui război inutil cu Iranul', a declarat marți senatorul de Virginia, Tim Kaine, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Senat. 'De luni de zile, Casa Albă a luat mai multe decizii pentru a spori tensiunile, în special desfășurând cu regularitate în mod abuziv portavionul USS Abraham Lincoln ca avertisment pentru Iran', a adăugat el. 'Vreau să spun clar: Administrația Trump nu dispune de autoritate legală pentru a declanșa un război împotriva Iranului fără consimțământul Congresului', a declarat acesta.

Ben Rhodes, fost membru al echipei fostului președinte democrat Barack Obama, care a apărat acordul nuclear iranian în Congres, a avansat același argument. 'Bolton amenință Iranul și exagerează informațiile (serviciilor secrete), Congresul trebuie să indice în mod clar că administrația nu are autoritatea legală de a folosi forța împotriva Iranului fără permisiunea Congresului'", a subliniat el.

Președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat miercuri că Teheranul suspendă respectarea unora dintre angajamentele care îi revin conform acordului nuclear. El a comunicat că Iranul își va păstra rezervele de surplus de uraniu îmbogățit și apă grea în reactoarele sale nucleare și a amenințat cu reluarea îmbogățirii uraniului.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile pentru renegocierea condițiilor acordului. 'Noi suntem pregătiți de negocieri în cadrul JCPOA, invocând Joint Comprehensive Plan of Action, denumirea oficială a documentului.

Acest anunț intervenea la câteva săptămâni după ce administrația americană a plasat Corpul Gardienilor Revoluției pe lista neagră a organizațiilor teroriste și a înăsprit sancțiunile împotriva Republicii Islamice prin retragerea autorizațiilor acordate cinci țări - China, India, Japonia, Coreea de Sud și Turcia - de a cumpăra petrol iranian.

Pentru senatorul democrat de Connecticut, Chris Murphy, scopul acestor măsuri a fost de a spori în continuare tensiunile cu Iranul. Administrația a declarat că folosește o campanie 'de maximă presiune' împotriva Teheranului pentru a-i schimba atitudinea.

'Strategia iraniană a lui Trump relevă o escaladare oarbă', susține același senator, membru al Comisiei pentru relații internaționale în Senat. 'Nu există un deznodământ. Nu există o strategie prioritară. Este vorba de o escaladare de dragul escaladării. Aceasta este extrem de periculos și, în mod incontestabil, stupid', spune el.

Jeremy Ben-Ami, președintele un grup de avocați J. Street, orientat spre stânga, l-a criticat puternic pe Bolton, cunoscut pentru pozițiile sale în favoarea războiului. Un susținător al invaziei în Irak, decisă de George W.Bush, Bolton a declarat la Paris, încă înainte de a se alătura administrației de la Washington, că politica SUA ar trebui să vizeze o slăbire a ''regimului molahilor la Teheran''.

'John Bolton a jucat un rol-cheie în decizia dezastruoasă de a intra în război cu Irakul', a afirmat Jeremy Ben-Ami, adăugând că acesta 'utilizează aceeași strategie astăzi pentru a încerca să inițieze o nouă confruntare cu Iranul'.

J. Street, organizație creată în 2008 în sprijinul procesului de pace israeliano-palestinian cu sediul în SUA, a lansat un apel către membrii Congresului să adopte legea introdusă luna trecută de senatorul de New Mexico, Tom Udall, și reprezentanta republicană Anna Eshoo (California) pentru a preveni un conflict armat cu Teheranul, fără aprobarea prealabilă a Congresului, notează Times of Israel. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău