Democrația, celebrată în 15 septembrie. Cum este sprijinită și promovată în lume
-
15 Septembrie 2023 13:09
Democrația se bazează pe libera exprimare a voinței națiunilor de a-și hotărî singure sistemul politic, economic sau cultural și pe deplina participare a oamenilor în toate aspectele care privesc viața lor. Sărbătorită sub egida ONU din anul 2008, Ziua Internațională a Democrației are scopul de a reaminti importanța promovării și protejării acestei valori universale. Tema zilei din 2023 este Responsabilizarea următoarei generații.
Tema din acest an a Zilei Internaționale a Democrației, "Responsabilizarea generației următoare", se concentrează pe rolul esențial al tinerilor în promovarea democrației și în asigurarea faptului că vocile lor sunt incluse în deciziile care au un impact profund asupra lumii lor, transmit stirile.tvr.
Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declarației Universale privind Democrația care afirmă principiile, elementele și modalitățile de exercitare a unei guvernări democratice, precum și dimensiunea internațională a democrației.
ONU sprijină alegerile din toată lumea
Nu există un model unic de democrație și nu există nici un consens în definirea democrației, dar egalitatea, libertatea și supremația legii au fost identificate drept cele mai importante principii pe care se bazează, încă din timpul antichității, iar statele democratice moderne împărtășesc aceste valori comune.
Aceste principii se reflectă în egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii și în accesul egal la procesul legislativ, în mod direct sau prin reprezentanți, într-o democrație reprezentativă fiecare vot are valoare egală, iar libertatea cetățenilor este asigurată de respectarea drepturilor omului.
În septembrie 2015, cele 193 de state membre ONU au adoptat Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă , un program de acțiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal care să asigure un viitor mai bun. Agenda a stabilit 17 obiective economice, sociale și de mediu pentru următorii 15 ani cu scopul de a pune capăt sărăciei extreme, inegalităților și inechității, precum și pentru protejarea planetei noastre. Pentru prima oară, acțiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate și pe cele aflate în curs de dezvoltare, pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.
Noile obiective asumate sunt mai inclusive ca oricând, implicând guvernele, mediul de afaceri, societatea civilă și cetățenii în misiunea de a le implementa și monitoriza. Parlamente au în special un rol crucial în transformarea noii Agende pentru Dezvoltare în acțiuni concrete, prin legislația adoptată, prin alocările bugetare și prin controlul exercitat asupra guvernului.
Obiectivul 16 din Agenda 2030: Pace, justiție și instituții eficiente - cheamă la promovarea unor societăți pașnice și incluzive, cu acces egal în justiție pentru toți și la crearea unor instituții eficiente și responsabile la toate nivelurile. Obiectivul privește de fapt democrația și este esențial nu doar pentru dezvoltarea durabilă a fiecări țări, dar și pentru a asigura îndeplinirea și a celorlalte obiective ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Democratizarea este un proces care cere deplina participare și sprijinul comunității internaționale, a guvernelor naționale, a societății civile și a indivizilor astfel încât valorile democrației să devină o realitate de care să se bucure fiecare om, peste tot în lume.
Înființat de către Secretarul General al ONU Kofi Annan, în iulie 2005, ca fond general de depozit al Națiunilor Unite care să susțină eforturile de democratizare din întreaga lume, Fondul pentru Democrație al Națiunilor Unite există în totalitate prin contribuțiile voluntare ale guvernelor. În 2015, UNDEF a strâns donații de peste 170 milioane de dolari de la mai mult de 40 de țări, inclusiv de la multe state sărace din Africa, Asia și America Latină.
UNDEF sprijină proiecte care întăresc vocea societății civile, promovează drepturile omului și încurajează participarea tuturor grupurilor în procesele democratice. O mare parte a fondurilor UNDEF merge la organizații locale ale societății civile, atât pentru etapele de tranziție, cât și de consolidare a democrației, iar în acest mod organizația joacă un rol special și unic în completarea activității tradiționale a ONU pentru a consolida guvernanța democratică în lume.
În 10 runde de finanțare, UNDEF a sprijinit peste 600 de proiecte în mai mult de 100 de țări ale lumii.
Proiectele Fondului pentru Democrație al Națiunilor Unite se desfășoară pe o perioadă de doi ani și se încadrează în unul sau mai multe domenii: Dezvoltarea comunității, Respectarea legii și drepturile omului, Instrumente pentru cunoaștere, Femei, Tineret,Media și libertatea de informare, precum și Întărirea capacității Societății Civile de a interacționa cu guvernul.
UNDEF primește între 2000 și 3000 de propuneri anual, din care sunt selectate aproximativ 50-60 de proiecte care sunt finanțate cu sume cuprinse între 100 de mii și 300 de mii de dolari fiecare.