Demnitarii și funcționarii publici sunt obligați să depună online declarațiile de avere și de interese

  • 01 Februarie 2018 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

Din acest an, demnitarii și funcționarii publici sunt obligați să depună declarațiile de avere și de interese numai online, nu și pe hârtie, ca în anii precedenți. Perioada de depunere a început la 1 ianuarie și se încheie la 31 martie, iar în prima lună au fost depuse numai aproape 300 de declarații, dintr-un număr total de aproximativ 65 de mii de subiecți ai declarării – așa cum sunt numite oficial persoanele care trebuie să își declare în mod transparent veniturile, averile și interesele. 

Numărul celor care au depus deja declarațiile poate fi văzut pe portalul declarațiilor gestionat de Autoritatea Națională de Integritate și se ridică la ceva mai mult de 280. Între cei care au depus declarațiile online nu se numără niciun deputat, de exemplu, și numai doi miniștri. Printre cei mai punctuali sunt mai degrabă simplii funcționari din cadrul instituțiilor de stat sau al primăriilor, precum este, de exemplu, secretara consiliului local din localitatea Cotu-Morii, raionul Hâncești, Tamara Cioroi.

Toate întrebările sunt așa cum au fost și pe suport de hârtie, numai că aici trebuie să cunoaștem calculatorul. Pentru persoanele care cunosc calculatorul este ușor de îndeplinit. Noi am avut și seminar pe tema îndeplinirii și depunerii declarației. Fiecare are semnătură electronică. Noi le-am primit în luna ianuarie.”

Procesul de depunere a declarațiilor decurge fără impedimente, dar funcționarii și demnitarii nu se grăbesc, totuși, să facă acest lucru, constată și vice-președintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișcă.

Constatăm că subiecții declarării, totuși, nu se grăbesc să își exercite obligațiunile avute prin lege de a depune declarația. Cred eu că mulți dintre ei lasă această obligație pe ultima sută de metri.”

Declarațiile pot fi depuse pe pagina ANI, în cadrul unei rubrici speciale și sunt semnate cu semnătura electronică. După semnare, acestea sunt accesibile pentru vizualizare. 

Deocamdată, au fost repartizate numai aproximativ 30 de mii de semnături electronice, iar numărul celor care trebuie să depună declarațiile se ridică la 65 de mii.

Până una alta însă, procesul de verificare a declarațiilor nu a demarat, întrucât Autoritatea Națională de Integritate nu are angajați încă inspectorii de integritate, cei care urmează să efectueze controlul averilor și intereselor. Reorganizarea instituției a început din august 2016, iar de atunci averile demnitarilor și funcționarilor nu au mai fost verificate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău