DEMITERI în urma audierii raportului privind situația de pe piața financiar-bancară

  • 25 Martie 2015 08:55
DEMITERI în urma audierii raportului privind situația de pe piața financiar-bancară

Parlamentul a decis aseară, 24 martie, în urma unei ședințe care a durat până seara foarte târziu, demiterea președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare și a unui viceguvernator al Băncii Naționale.

Această decizie a venit în urma audierii raportului comisiei de anchetă privind situația de pe piața valutară și a trei bănci comerciale.

Ședința parlamentului a durat aproape opt ore, timp în care deputații au audiat cu ușile închise raportul Comisiei. Între timp, a fost modificat proiectul inițial de hotărâre, Guvernul fiind obligat să desecretizeze hotărârea prin care a garantat un credit acordat de Banca Națională în valoare de aproape 10 miliarde de lei celor trei bănci.

Liderul PLDM Vlad Filat a anunțat că parlamentul a mai decis demiterea viceguvernatorului BNM Emma Tăbârță și a președintelui CNPF Artur Gherman și nu a exlus că ar putea urma și alte demiteri.

Deputatul comunist Anatol Zagorodnîi a afirmat  că au fost deschise peste 20 de dosare penale privind presupusele tranzacții frauduloase de la cele trei bănci.

În același timp, liderul PD Marian Lupu a precizat că scopul autorităților este recuperarea banilor:

Amintim că această comisie a fost creată în contextul unor informații despre tranzacții frauduloase între 13 și 28 de miliarde de lei.

Reprezentanții socialiștilor și ai liberalilor susțin însă că ședința de ieri a parlamentului nu va aduce lumină în acest caz și că scopul actualei majorități parlamentare, care ar fi implicată în aceste tranzacții, este de fapt să-i ascundă pe adevărații vinovați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:5,14 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău