Demisia președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor va fi examinată pe 11 noiembrie
-
09 Noiembrie 2021 17:32
Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM), Petru Chiriac, confirmă depunerea de către Oleg Budza a cererii de demisie din funcția de președinte al CNSM și spune că aceasta va fi examinată la ședința Comitetului Confederal, care va avea loc în data de 11 noiembrie. Contactat de IPN, Petru Chiriac s-a arătat însă sceptic că cererea va fi susținută, întrucât există o plângere din partea Biroiului Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei privind „delapidări în afaceri ilegale, legate de finanțe împrumutate”.
„Cererea dânsului trebuie să fie examinată la ședința Comitetului Confederal și la ședința Consiliului General al CNSM. Faptul că a scris cerere să se ducă, nu înseamnă totul. La 11 noiembrie, vom stabili data când va avea loc ședința Consiliului General. El vrea să se ducă, dar mai sunt niște chestiuni care au coadă, cu patrimoniul sindical”, a specificat Petru Chiriac, care a precizat că ar fi vorba și de așa-numitele afaceri cu Ilan Șor.
„Dânsul este învinuit de mai multe lucruri, neplăceri, pe care le-a făcut din punct de vedere financiar, și trebuie să răspundă. În adresa Comitetului Confederal a parvenit o solicitare de la Biroul Executiv al sindicatului Educației și Științei, care cere ca Oleg Budza să fie pedepsit”, a subliniat vicepreședintele CNSM.
Oleg Budza are telefonul închis și nu a putut fi solicitat pentru a explica motivele pentru care a depus cererea de demisie.
Oleg Budza este președinte al CNSM din anul 2009.
Comisia de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindicatelor și-a prezentat raportul la 10 iunie. Potrivit lui Lilian Carp, membru al comisiei, cel mai mare beneficiar al bunurilor imobile înstrăinate, care aparțineau Confederației Naționale a Sindicatelor, a fost Ilan Șor și ocazional apare o companie a lui Vlad Plahotniuc. „Avem proprietăți care aparțineau sindicatelor, care au fost folosite în gajare, pentru a scoate bani atât din Banca Socială, cât și trebuie să stabilim legătură cu scoaterea banilor din Banca de Economii, atunci când a avut loc fraudarea bancară. Astfel, bunurile sindicatelor au fost folosite și în acest proces de scoatere a lichidităților din băncile care au fost falimentate”, a menționat atunci Lilian Carp. Comisia a angajat un expert economic, care a calculat cu cât au fost prejudiciate sindicatele când au fost vândute aceste bunuri. Valoarea estimativă a doar 32 de tranzacții imobiliare din cele 48 de obiective imobiliare înstrăinate este de circa 1 miliard de lei.