Demeter Andras: În prezent, Radio Chișinău este o voce serioasă și recunoscută în rândul populației Republicii Moldova
-
01 Decembrie 2021 09:20
Demeter Andras, în 2011 președinte director general al Radio România. .
Radio Chișinău: Ce implicații a presupus deschiderea Radio Chișinău în 2011?
Demeter Andras: A presupus aproape un deceniu de muncă pe care au dus-o cu brio toți cei care au asigurat conducerea Radio România înaintea mea și mai cu seamă un mare promotor al idee era domnul Doru Ionescu care pe vremea aceea era directorul departamentului editorial al Radio România. Această echipă practic a încercat în fel și chip să repare acea nedreptate istorică care se întâmplase, în urmă cu 70 de ani, când întreaga echipă de la Radio Chișinău a fost practic executată la modul fizic și cadavrele aruncate într-o fântână. Deci, după 70 de ani colegii de la Radio România și-au propus acest scop nobil de a reînființa prezența autentică a vocii românești de pe teritoriul Republicii Moldova. Eu m-am trezit în vara anului 2010 cu un proiect care a fost inițiat - a picat în groapă, a fost reluat – a eșuat, a mai fost încercat în altă modalitate și, la rândul său, a eșuat și acea încercare. După aceste multe erori m-am trezit în fața unei provocări unice. Am spus: „Hai să ne adunăm, hai să facem niște grupuri de lucru tehnice, după care grupuri de lucru la nivel decizional la Consiliului de administrație în care toată forța decizională a Radio România să fie implicată, să analizăm toate scenariile posibile și să elaborăm o strategie care să fie fiabilă”. Asta am început în vara anului 2010, astfel încât după un an și jumătate de muncă, în anul 2011, de Ziua Națională a României, 1 decembrie, reușeam să dăm ora exactă de la Chișinău.
Radio Chișinău: Dar ce a însemnat pentru spațiul informațional din Republica Moldova lansarea postului Radio Chișinău în 2011? Cum credeți, cum a modificat acest spațiu, dacă l-a modificat?
Demeter Andras: Am avut un proces foarte lung de consultări și îmi amintesc că în acea perioadă am avut întrevederi și cu reprezentanții actorilor din sfera privată, cu care, de-a lungul anilor, am avut încercări mai mult sau mai puțin reușite de a asigura o prezență românească în Republica Moldova. Toți mi-au spus care sunt riscurile și că șansele de supraviețuire a unui astfel de post sunt destul de mici. Noi, la nivelul conducerii de atunci, ne-am asumat acest risc și am spus că, până la urmă, dacă reușim să ducem, să exportăm în Republica Moldova pe lângă dulcele grai românesc, ca să mă exprim așa, și principiile care guvernează Radio România și echidistanța și corectitudinea pe care de-a lungul deceniilor Radio România a dobândit-o, atunci cu siguranță vom reuși să depășim orice fel de obstacole, fie ele venite din partea, ca să spun așa, a unei concurențe sănătoase de oferte radiofonice românești, fie o concurență cu întreaga mașinărie de propagandă rusă sau rusofonă. Cred că în acești ani, prin perseverență, echipa de la Radio Chișinău a reușit acest lucru. În prezent, este o voce serioasă și recunoscută pe teritoriul Republicii Moldova. Aș face o rectificare aici, în rândul populației Republicii Moldova, deoarece din criteriile pe care la-am avut atunci când ne-am oprit asupra soluției existente, era ca acoperirea radioului pe care Radio România urma să-l achiziționeze să nu fie o acoperire teritorială, ci să fie o acoperire axată pe populație. Practic, Radio Chișinău acoperă o foarte, foarte, foarte importantă parte a populației Republicii Moldova.
Acum aș mai dori să vă spun ceva dacă se poate. Anume faptul că pentru mine personal, ca un cetățean de român de etnie maghiară, a fost deosebit de importantă această provocare, pentru că și eu fac parte din acea categorie de cetățeni care înțeleg importanța unui astfel de vehicul, unui astfel de instrument pentru a promova interesul național al României într-o comunitate care vorbește aceeași limbă, care are aceeași istorie. De aceea nu m-am lăsat intimidat de niciunul din obstacolele pe care sistemul sau diferența dintre cele două sisteme de drept, adică dreptul românesc și dreptul moldovean, ni le-au adus în cale. Am reușit, împreună cu sprijinul Consiliul de Administrație, dar și a multor tehnicieni, să avem o comunicare excepțională cu Parlamentul și cu Guvernul României, cu comisiile de specialitate, cu serviciile secrete inclusiv, dar la fel de bună a fost colaborarea fără de care nu ar fi fost posibilă această achiziție a unui post de radio la cheie, funcțional, cu autoritățile publice din Republica Moldova, cărora acum la 10 ani de când am încheiat acele eforturi de pregătire, trebuie să le aduc încă o dată mulțumiri pentru întregul sprijin pe care l-am primit. La mulți ani!
Interviu realizat de Corneliu Rusnac