Demers oficial de reziliere a contractului cu investitorul de la Aeroportul Internațional Chișinău

  • 10 Iulie 2020 15:17
Demers oficial de reziliere a contractului cu investitorul de la Aeroportul Internațional Chișinău

Agenția Proprietății Publice a înaintat demers oficial către investitorul Aeroportului Internațional Chișinău pentru rezilierea contractului.

Despre aceasta anunță președintele Igor Dodon, transmite IPN.

„Aceeași situație cu AirMoldova. Acolo situația e și mai gravă. Este o întreprindere care are datorii destul de mari. Noi regretăm că AirMoldova este în situația în care este. Până ce își execută toate rutele. Sper foarte mult ei să supraviețuiască. Dar aeroportul trebuie întors. Și probabil și AirMoldova tot, la o anumită etapă. Trebuie să ne clarificăm întâi cu datoriile”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. La sfârșitul lunii decembrie, a devenit cunoscut faptul că NR Investments Ltd renunță la cumpărarea cotei de 95% din Avia Invest SRL. Ultima a informat ulterior într-un comunicat de presă că omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”.

„Air Moldova” a fost privatizată în octombrie 2018, valoarea tranzacției fiind de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, iar restul sumei în contul datoriilor companiei. Un audit al Curții de Conturi a concluzionat că procesul de privatizare s-a făcut, la unele etape, cu abateri de la cadrul normativ. Deficiențele au influențat modul de evaluare a obiectivului supus privatizării, prețul acestuia fiind mai mic decât prețul real de piață.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău