Delegația UE la Chișinău | Transparența este prioritară în cazul căutării pe portalul instanțelor de judecată

  • 17 Februarie 2017 14:22
Delegația UE la Chișinău | Transparența este prioritară în cazul căutării pe portalul instanțelor de judecată

Transparența sistemului judiciar este prioritară în contextul angajamentului de combatere a corupție asumat de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, se arată într-un comentariu oferit de Delegația UE pentru Radio Chișinău, în contextul limitării accesului la hotărârile instanțelor de judecată, sub pretextul protecției datelor cu caracter personal.

”Scopul instituirii unui portal unificat al instanțelor, instante.justice.md, este creșterea transparenței sistemului judiciar, iar acest principiu ar trebui să fie luat în considerare atunci când este modificat regulamentul existent. Un nivel ridicat de transparență este necesar în contextul angajamentului de combatere a corupției, luat în cadrul Acordului de Asociere”, se arată în răspunsul oferit de misiunea diplomatică a Uniunii Europene la solicitarea Radio Chișinău.

Deși dezvoltarea portalului unificat al instanțelor de judecată nu este o condiționalitate în cadrul sprijinului bugetar al UE în sectorul justiției, proiectul "Creșterea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor din Moldova" este gata să sprijine Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției în găsirea celei mai bune soluții, fără un impact negativ asupra transparenței judiciare, se mai spune în mesajul Delegației UE.

Proiectul de asistență are un buget de 2 milioane de euro. 

Menționăm că accesul pe portalul instanțelor de judecată a fost limitat, odată cu restructurarea lui, în legătură cu reorganizarea rețelei de judecătorii. Dacă anterior orice hotărâre judecătorească putea fi găsită după numele unei persoane implicate în proces, după reorganizare, acest lucru a devenit imposibil, fapt ce a stârnit nemulțumirea organizațiilor societății civile, inclusiv ale celor de media. 

Autoritățile susțin că astfel sunt protejate datele cu caracter personal, pe când jurnaliștii spun că, de fapt, sunt împiedicați să investigheze cazurile de corupție. 

După mai multe dezbateri, Ministerul Justiției, căruia îi este subordonată Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, responsabilă și de portalul instanțelor, a anunțat că se va reveni la căutarea după nume. Cu toate acestea, astăzi pe portalul instante.justice.md, la rubrica  ”Hotărârile instanței”, căutarea poate fi făcută după  numărul dosarului, data căutării, tipul și tematica dosarului, nu și după nume. 

Căutarea după nume funcționează numai la rubrica ”Agenda ședințelor”, dar acolo nu sunt date informații decât despre părțile implicate în dosar, fără detalii despre conținutul acestuia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău