Delegația R. Moldova în CUC și-a reafirmat poziția privind eliminarea posturilor ilegale din Zona de Securitate

  • 08 Decembrie 2022 17:40
Delegația R. Moldova în CUC și-a reafirmat poziția privind eliminarea posturilor ilegale din Zona de Securitate

La Bender, în cadrul Comisiei Unificate de Control au fost reluate astăzi, 8 decembrie, discuțiile pe problema posturilor structurilor de forță transnistrene instalate abuziv în Zona de Securitate, comunică Biroul politici de reintegrare.

Comandamentul Militar Întrunit a fixat prezența acestora în raportul său pentru perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2022.

Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care au efectuat pe parcursul lunii noiembrie 12 deplasări de monitorizare în Zona de Securitate, la fel au confirmat existența posturilor ilegale cu personal înarmat și obstacole din beton, dar și saci de nisip la intrările/ieșirile în/din mai multe localități. Un post mobil ilegal al așa-numiților „grăniceri” a fost observat la marginea de vest a localității Gâsca: drumul ce duce spre satul Zolotievca era blocat cu sârmă și alte materiale improvizate.

În condițiile în care, din motivul funcționării acestor posturi ilegale, situația în Zona de Securitate rămâne a fi complicată, Delegația Republicii Moldova a reamintit că potrivit Acordului din 21 iulie 1992 și statutului său, Comisia Unificată de Control este împuternicită să asigure ordinea și securitatea în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. S-a evidențiat că, orice acțiune unilaterală, desfășurată fără acceptul Comisiei Unificate de Control, precum este instalarea posturilor suplimentare și a personalului înarmat, reprezintă o încălcare gravă a actelor de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

În context, Delegația Republicii Moldova a cerut, în cadrul ședinței, încetarea acțiunilor abuzive și eliminarea necondiționată a posturilor ilegale ale Tiraspolului din Zona de Securitate.

Dezbaterile asupra subiectului vor continua la 15 decembrie curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău