Delegația PE în Ucraina: Dacă obiectivul președintelui Rusiei e să ne testeze hotărârea sau să încerce să ne divizeze, atunci nu a reușit

  • 01 Februarie 2022 19:31
Delegația PE în Ucraina: Dacă obiectivul președintelui Rusiei e să ne testeze hotărârea sau să încerce să ne divizeze, atunci nu a reușit

Dacă obiectivul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, este să testeze hotărârea lumii occidentale sau să încerce să producă o divizare între statele membre UE și NATO și aliații și partenerii lor, atunci nu a reușit, a declarat marți, la Kiev, Nathalie Loiseau, președinta Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE) a Parlamentului European (PE), scrie Agerpres.

O delegație de nouă eurodeputați condusă de David McAllister (PPE), președintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a PE, și Nathalie Loiseau, președinta Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE), au efectuat o vizită de documentare în Ucraina care s-a încheiat marți.

Cu prilejul vizitei, eurodeputații s-au întâlnit la Kiev cu înalte oficialități locale, printre care premierul Denis Șmîgal, președintele parlamentului, Ruslan Stefanciuk, parlamentari locali și reprezentanți ai organizațiilor societății civile, dar au efectuat și o deplasare la Mariupol, în estul Ucrainei, unde au avut contacte cu misiunea specială de monitorizare a OSCE din Ucraina și misiunea UE de consiliere (EUAM).

"Am decis din motive întemeiate să mergem nu doar la Kiev, să avem discuții politice la nivel înalt, ci să vedem care este situația din teren. La Mariupol, un oraș foarte aproape de linia de contact, oamenii știu foarte bine ce înseamnă asta, armistițiul este încălcat în fiecare săptămână", a declarat David McAllister, în cadrul unei conferințe de presă de la Kiev.

El a spus că oamenii din Ucraina i s-au părut foarte preocupați de situație, dar în același timp hotărâți și calmi.

"Impresia noastră a fost că oamenii sunt foarte preocupați de situație, și bineînțeles am văzut cea mai mare acumulare de trupe de decenii din Europa, și știm cu toții care este miza. În același timp, am cunoscut oameni care sunt hotărâți, pe de o parte, și rămân calmi de cealaltă parte, ceea ce este extraordinar în aceste vremuri extraordinare, în acest moment de nesiguranță. Am vorbit cu oameni care au spus că speră la ce-i mai bine, dar trebuie să fie pregătiți pentru alte rezultate", a adăugat președintele Comisiei AFET a PE.

Întrebată dacă situația pe care a văzut-o în estul Ucrainei i-a adus aminte de războiul din 2008 din Georgia, Nathalie Loiseau, președinta SEDE, a reamintit că în estul Ucrainei este război din 2014 și că "acest război nu a încetat niciodată", iar armistițiul este încălcat în mod regulat.

"Deci oamenii știu ce înseamnă violența, atacurile și amenințările. Îmi amintesc și implicațiile diplomatice asupra statelor membre UE ale războiului din 2008 din Georgia. Există aceeași dorință de a fi parte a unei soluții de dezescaladare de această dată în Ucraina. Nu există nicio îndoială în această privință", a spus eurodeputata franceză.

În ceea ce privește sancțiunile la care lucrează UE în cazul unei noi agresiuni ruse împotriva Ucrainei, David McAllister a spus că "toți cei 27 de miniștri de externe au transmis același mesaj: suntem foarte clari că orice nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri severe".

"După cum știți asta include o gamă largă de măsuri restrictive sectoriale și individuale care vor trebui adoptate nu doar la nivelul UE-27, ci și în strânsă coordonare cu partenerii noștri internaționali ca SUA, Canada și Regatul Unit. Între timp, UE a accelerat activitatea pregătitoare în această direcție și aceasta este coordonată de Înaltul Reprezentant Josep Borrell și de Comisia Europeană", a adăugat președintele Comisiei AFET a PE.

"Dacă obiectivul președintelui Rusiei este să testeze hotărârea lumii occidentale sau să încerce să ne divizeze, atunci nu a reușit. Suntem mai uniți, mai coordonați, au existat mai mult dialog și schimburi de opinii în ultimele săptămâni și zile decât s-a întâmplat de multă vreme. Deci există o analiză foarte unită a situației. Situația este gravă și suntem serioși în modul în care răspundem. Președintele Rusiei trebuie să evalueze cu multă grijă că are foarte puțin de câștigat și mult de pierdut dacă adoptă o postură militară agresivă față de Ucraina", a avertizat la rândul ei eurodeputata Nathalie Loiseau.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău