Delegația Moldovei în CUC condamnă acțiunile abuzive ce au provocat moartea unui om

  • 13 Mai 2021 16:35
Delegația Moldovei în CUC condamnă acțiunile abuzive ce au provocat moartea unui om

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a condamnat prezența în Zona de Securitate a structurilor paramilitare neincluse în contingentul Forțelor Mixte de menținere a păcii, precum și acțiunile lor, pe care le-au calificat ca abuzive, provocând moartea unui om. Reacția vine ca urmare a înecului pescarului în râul Nistrul în apropierea satului Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, transmite IPN.

În cadrul ședinței CUC din 13 mai, delegația Republicii Moldova a abordat problema prin prisma actelor de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

„Exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective la acest subiect, iar delegația Chișinăului a făcut apel către delegația Federației Ruse, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisia Unificată de Control pentru a contribui la procesul de retragere a forțelor „grănicerești” introduse ilegal în Zona de Securitate și de asigurare a respectării prevederilor Acordurilor din 1992 și 1998”, se menționează într-un comunicat de presă.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, doi consăteni pescuiau cu o barcă pe râu, la o distanță de aproximativ 20 de metri de malul stâng al Nistrului. Într-un moment, persoane necunoscute de pe malul stâng, în uniformă de tip militar, i-au somat să se apropie de mal. Bărbații au ignorat cerințele și au încercat să ajungă înot pe malul drept. Unul dintre bărbați, de 43 de ani, ajuns pe malul drept, l-a observat pe malul stâng pe consăteanul său, de 47 de ani, jos la pământ, iar persoanele în uniformă se aflau în jurul acestuia. Biroul politici de reintegrare precizează că mediatorii și observatorii formatului 5+2 au fost informați despre cazul produs în Zona de Securitate, soldat cu decesul bărbatului de 47 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău