Delegația condusă de senatorul american, Robert Portman, în vizită la MAI. Criza refugiaților și fortificarea securității R. Moldova, printre subiectele abordate în cadrul discuției

  • 30 Mai 2022 12:25
Delegația condusă de senatorul american, Robert Portman, în vizită la MAI. Criza refugiaților și fortificarea securității R. Moldova, printre subiectele abordate în cadrul discuției

Delegația condusă de senatorul american, Robert Portman, s-a întrunit în ședință de lucru cu ministrul afacerilor interne, Ana Revenco și secretarul general al ministerului, Serghei Diaconu.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat și analizat mecanismele de gestionare a crizei refugiaților. La fel, au fost abordate soluții privind fortificarea arhitecturii securității naționale și mecanismelor de identificare a riscurilor la frontieră, în special fiind menționată porțiunea moldo-ucraineană, care reprezintă cea mai mare frontieră a statului cu zona de conflict.

Ministrul a mulțumit oficialului american pentru interesul și inițiativele de susținere a independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, dar și pentru asistența valoroasă acordată de SUA la dezvoltarea subdiviziunilor MAI, atât în perioada de pace, cât și în depășirea crizelor generate de războiul din Ucraina.

În urma discuțiilor, a fost exprimată necesitatea, de comun acord, de a identifica soluții de urgentare și simplificare a sistemului actual de relocare a refugiaților, pus în aplicare prin intermediul suportului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), oficialul american exprimându-și angajamentul de a contribui la eficientizarea acestui proces.

De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii, privind măsurile rapide întreprinse de către Republica Moldova la fortificarea securității, la care ministrul a ținut să menționeze că: „Sistemele noastre de securitate au fost setate pentru timpuri de pace, iar orice provocare neordinară ne obligă să calibrăm resursele și procedurile de operare în termeni record. Datorită suportului oferit de partenerii strategici din primele zile de război și a angajamentelor exprimate, vom putea face față acestei crize fără precedent. Republica Moldova are cel mai lung hotar cu Ucraina și a recepționat cel mai mare număr de refugiați coraportat la numărul populației. Suntem zona de menținere a păcii și neutralității și ne asumăm întărirea scutului de securitate european”, lucru recunoscut și apreciat de comunitatea internațională.

La rândul său, senatorul Portman a menționat: „Vă mulțumesc pentru generozitatea enormă manifestată de poporul Moldovei, în găzduirea refugiaților, precum și tuturor angajaților structurilor de securitate internă în procesele de control atât al frontierei, cât și a statului, fără zile de odihnă, departe de familiile voastre”, astfel, reconfirmând angajamentul SUA de a oferi tot suportul necesar pentru atenuarea consecințelor războiului și implementarea reformelor inițiate de stat, în stabilizarea centurii de securitate europeană.

Menționăm că, vizita senatorului american Robert Portman la Ministerul Afacerilor Interne a fost precedată de vizite la Guvern și la punctul de trecere al frontierei Palanca. Acestea fac parte din seria de vizite de lucru planificate pentru luna mai, în zona Europei de Sud-Est, în procesul de identificare a necesităților de suport pentru statele implicate direct în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și menținerea securității în zonă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău