R. Moldova va primi asistență financiară nerambursabilă de 48,7 milioane de euro din partea Germaniei pentru proiecte de eficiență energetică, alimentare cu apă și canalizare

  • 17 Mai 2023 11:17
R. Moldova va primi asistență financiară nerambursabilă de 48,7 milioane de euro din partea Germaniei pentru proiecte de eficiență energetică, alimentare cu apă și canalizare

R. Moldova ar putea beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 48,7 milioane de euro. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ de inițiere a negocierilor pentru încheierea unui Acord cu Guvernul Republicii Federale Germane, care prevede acordarea acestui suport financiar, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Banii vor fi utilizați pentru finanțarea a două proiecte: „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică” (38,7 milioane de euro) și „Alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în raionul Cahul II” (10 milioane de euro).

Astfel, cea mai mare parte din bani vor fi investiți întru-un program național de reabilitare energetică a fondului imobiliar al Republicii Moldova, care vizează atât instituțiile publice (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale), cât și clădirile rezidențiale. Proiectul prevede realizarea lucrărilor pentru îmbunătățirea indicatorilor de performanță energetică a clădirilor: urmează a fi reabilitate sistemele de încălzire, ventilație, de distribuție a energiei termice, precum și sistemele de iluminat.

Totodată, 10 milioane de euro, acordați de Guvernul german, vor fi redirecționați pentru finanțarea proiectului „Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul II”. Sursele adiționale de finanțare sunt necesare pentru acoperirea deficitului de buget pentru proiect, care presupune instalarea apeductului magistral nou de la  SP-1 Prut până la stația de tratare a apei, reabilitarea unor segmente de alimentare cu apă din municipiul Cahul, extinderea sistemului de canalizare din localitate și renovarea a două stații de pompare de canalizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău