Deficitul de gaze din Europa a dus la un nivel record al exporturilor americane de gaze naturale lichefiate

  • 07 Ianuarie 2022 13:59
Deficitul de gaze din Europa a dus la un nivel record al exporturilor americane de gaze naturale lichefiate

Cererea extrem de ridicată din Europa a dus în decembrie la creșterea record a exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (LNG), potrivit datelor Refinitiv, aceasta în condițiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică, într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters, citat de DIGI24.ro.

Aproximativ jumătate din volumele record de LNG livrate de SUA luna trecută au mers spre Europa, în creștere față de 37% anterior, în 2021, conform datelor Refinitiv și ale Administrației SUA pentru informații în domeniul energiei.

Avansul reflectă majorarea cererii pentru încălzirea locuințelor și pentru industrie, care a determinat un nivel record al prețurilor în Europa și în Asia. Statele Unite au făcut livrări ieftine și însemnate cantitativ după ce producția internă a depășit cererea în SUA cu 10%, notează Agerpres.

Datele care analizează transportul maritim arată că aproximativ 7,15 milioane tone de LNG au fost livrate luna trecută pe 106 nave, în creștere cu 16% față de 6,14 milioane tone pe 89 vapoare în decembrie 2020, și depășind precedentul record de 6,51 milioane tone din mai.

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotațiile la gazele naturale cu livrare au crescut semnificativ în ultimele luni, tendință care s-a înregistrat și în Asia. Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus și ele presiuni pentru creșterea prețurilor la gaze, însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creșterii cotațiilor.

„Cererea de gaze naturale lichefiate în Asia ar putea crește în ianuarie, ceea ce ar putea reduce nivelul livrărilor spre Europa”, a apreciat Wei Xiong, analist la firma de consultanță Rystad Energy.

În porturile din Marea Britanie, Olanda și Belgia sunt aproximativ 30 de nave care transportă LNG și care ar urma să-și livreze încărcătura luna aceasta. Cel puțin alte 13 urmează să sosească din Statele Unite.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău