Deficitul bugetului public național propus pentru anul 2022 va constitui 6% din PIB

  • 27 Noiembrie 2021 09:54
Deficitul bugetului public național propus pentru anul 2022 va constitui 6% din PIB

Proiectul bugetului public național, adoptat de Parlament în prima lectură, prevede un deficit bugetar de nivel record (peste 15 mld. de lei) stabilit prin derogare de la Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale.

În nota informativă la proiectul de lege se menționează că deficitul bugetar constituie 6% din Produsul Intern Brut (PIB) și acesta este acceptat prin derogare de la regula de bază stabilită în Legea finanțelor publice care limitează deficitul bugetului public național, excluzând granturile, la 2,5% din PIB. Derogarea este admisă, conform aceleiași legi, în caz de situații excepționale care pun în pericol securitatea națională, după cum se mai arată în nota informativă.

Amintim că proiectul bugetului public național pentru anul viitor, prevede venituri totale de aproape 81 de miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 10 la sută și cheltuieli de peste 96 de miliarde de lei, cu 12% mai mari decât anul curent. În 2022, va fi înregistrat un deficit bugetar record, care va depăși 15 miliarde de lei. Guvernul speră să-l acopere din resurse externe, emitere de valori mobiliare de stat și jumătate de miliard - din privatizări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău