Deficit de gaze în R. Moldova: ce au decis acționarii Moldovagaz (Mold-street)
-
30 Septembrie 2021 14:26
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a SA Moldovagaz, a examinat pe 30 septembrie 2021, chestiunea confirmării tranzacțiilor cu conflict de interese și anume a două suplimente la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova pentru anii 2007-2021, informează Mold-street.com.
Potrivit Moldovagaz primul supliment prevede clarificarea formulei de calcul a prețului de achiziție a gazelor naturale în trimestrele II și III a anului 2021, și anume excluderea calculării duble a puterii calorifice efective a gazului, notează sursa citată.
"Cel de al doilea supliment prevede ajustarea volumelor contractuale de furnizare a gazelor naturale până în luna septembrie a anului 2021 prin majorarea acestora. Acest fapt a fost determinat de depășirea volumelor contractate de furnizare în lunile februarie-aprilie a acestui an pe fundalul vremii reci, stabilite în perioada menționată, precum și insuficienței resurselor de gaze naturale pentru luna septembrie", susține Moldovagaz.
Întreprinderea nu menționează dacă aceasta a avut vre-un impact asupra costurilor, dar în septembrie prețurile de import ale gazelor au ajuns la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Administrația întreprinderii spune că Adunarea generală a luat decizia de aprobare a tranzacțiilor menționate.
Pe de altă parte Moldovagaz încă nu a anunțat dacă a fost negociat și semnat un nou contract de import al gazelor și mai ales care vor fi prețurile la metan.
Vechiul contract expiră pe 30 septembrie 2021 și sunt riscuri majoare de creștere semnificativă a prețurilor. Potrivit unor estimări costul gazelor va fi de aproape 300 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În consecință vor crește și tarifele pentru consumatori. Conform unor estimări optimiste prima majorare va fi cu circa 30% și ar putea interveni chiar în luna octombrie. După aceasta pe lanț se vor majora și tarifele la energia electrică și termică, dar și la alte servicii.
Gazprom deține 50% din capitalul Moldovagaz, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația Transnistriei – 13,44%, iar restul unor persoane fizice și juridice.