Deficiențe grave de ordin financiar, depistate la Air Moldova

  • 25 Noiembrie 2022 11:22
Deficiențe grave de ordin financiar, depistate la Air Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că după inspecția inopinată la operatorul aerian „Air Moldova” au fost depistate deficiențe grave de ordin financiar. Potrivit instituției, acestea pot perturba buna funcționare a operatorului și siguranța operațiunilor aeriene planificate. AAC i-a solicitat companiei suspendarea comercializării biletelor pentru destinațiile pentru care nu există un orar de zbor aprobat corespunzător sau autorizația pentru exploatarea rutei regulate, transmite IPN.

„Urmare a inspecției, operatorul aerian a fost atribuit la a IV-a Grupă de risc, ceea ce conform Procedurilor și Instrucțiunilor Aeronautice Civile PIAC-OPS, Partea CAT, pct. 6.5.8.3 constituie o situație în care „operatorul aerian pare a avea majore dificultăți financiare, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară și un potențial risc de insolvabilitate, fiind necesar de a începe imediat un proces de management al riscului și de a urmări îndeaproape toate aspectele de interes și de a se folosi un instrument de evaluare și/sau un instrument de supraveghere continuă a acestuia pentru a identifica în continuare acțiunile ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității.

În acest sens, AAC a emis o prescripție inspectorială prin care a solicitat de la „Air Moldova”, elaborarea și prezentarea spre aprobarea AAC a unui plan de acțiuni corective, care să stabilească acțiunile de remediere a situației financiare precare, pentru a asigura buna funcționare a operatorului aerian. La fel a avut loc o evaluare ampla a riscurilor, fiind solicitată asigurarea corespunderii la cadrul normativ național privind cerințele de certificare.

În același timp, din informațiile apărute pe rețelele de socializare, AAC constată că Air Moldova a inițiat o campanie de promovare a comercializării biletelor de transport aerian pentru sezonul de vară a anului 2023, în lipsa unui orar de zbor aprobat de către autoritate, iar pentru unele destinații și lipsa autorizațiilor pentru exploatarea rutelor regulate.

Autoritatea Aeronautică Civilă a înaintat un demers în adresa organelor de drept pentru a stabili toate circumstanțele și eventual pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de încălcări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău