Defender Europe 2021 | Pe flancul estic al NATO începe cel mai mare exercițiu militar SUA în Europa. US Army vine și în România

  • 25 Aprilie 2021 11:52
Defender Europe 2021 | Pe flancul estic al NATO începe cel mai mare exercițiu militar SUA în Europa. US Army vine și în România

Luni, 26 aprilie, va începe, pe flancul estic al NATO, exercițiul multinațional de amploare Defender Europe 2021, condus de Forțele Terestre americane (US Army), transmite defensermania.ro.

La manevrele militare din acest an, care se vor încheia pe 13 iunie, participă aproximativ 28.000 de militari din 26 de țări membre ale NATO și partenere, potrivit precizărilor US Army, potrivit sursei citate

Exercițiul este de natură defensivă și se concentrează pe răspunsul la crize

Defender Europe 2021 are ca scop să demonstreze capacitatea trupelor americane în calitate de partener strategic de securitate în regiunile Balcanii de Vest și Marea Neagră, concomitent cu susținerea unei capacități de luptă ridicate în nordul Europei, Caucaz, Ucraina și Africa.

Operațiile militare se vor desfășura simultan în peste 30 de poligoane din 12 țări. Forțele Aeriene (US AF) și Forțele Navale (US Navy) americane vor avea și acestea o implicare semnificativă.

În cadrul activităților, vor fi întrebuințate cele mai recente capabilități dezvoltate (high-end capabilities), cum ar fi Brigăzile de Asistență a Forței de Securitate (Security Force Assistance Brigades) din US Army, structuri de apărare antiaeriană, Corpul 5 Armată american recent reactivat.

Manevrele militare din acest an vor începe în localitatea albaneză Durres, unde, în săptămâna 26 aprilie – 02 mai, va fi executată o operație de descărcare a navelor cargo într-un port deteriorat/neadecvat sau pe o plajă goală, în condiții meteorologice dificile, până la o mare de gradul 3. În terminologia militară aceste activități se numesc Joint Logistics Over the Shore - JLOTS operations.

Conform scenariului exercițiului, dispozitivul defensiv din Europa va fi întărit de urgență cu trupe aduse din SUA. Astfel, în săptămâna 03 – 10 mai, Divizia 82 Aeropurtată va fi adusă din Fayetteville, Carolina de Nord, în teatrul european de acțiuni militare.

 

Militarii americani vor fi dislocați în special pe direcția Europa de sud-est

Trupele americane urmând să ajungă în Albania, Bosnia și Herțegovina (BiH), Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord și România. Operații de desant aerian se vor desfășura în zonele localităților Cheshnegirovo – Bulgaria, Papa - Ungaria și Râmnicu Sărat – România.

Concomitent, în zona baltică, vor fi declanșate exerciții cu trageri de luptă, inclusiv artilerie, acțiuni de desant aerian pe timp de noapte, principalele activități fiind executate pe teritoriul Estoniei în poligoanele Tapa și Nurmsi.

Operația din zona Balcanilor de Vest va avea numele ”Immediate Response Exercise”, iar o parte din activitățile punctuale importante vor fi în Croația - ”Croatian Rampart Exercise” și Macedonia de Nord – ”Decisive Strike Exercise”. Activitățile în cadrul ”Immediate Response Exercise” se vor finaliza pe 31 mai.

Concomitent cu operațiile de pe linia frontului din Balcanii de Vest, Marea Neagră și zona baltică, va fi adus în Europa al doilea val de forțe americane. Militarii proaspătului reînființat (în 2020) Corp 5 Armată al US Army vor ajunge la Nurnberg, Germania începând cu 20 mai.

Se poate spune că, din punctul de vedere al organizării operației militare din Europa, se trece la faza a doua, în care va fi executată o contraofensivă, după ce în prima fază, forma de luptă predominantă a fost apărarea.

În această etapă a exercițiului (1 – 13 iunie), majoritatea activităților vor fi desfășurate în Bulgaria, Germania și România. Exerciții cu trageri de luptă vor avea loc în poligoanele Novo Selo, Șabla (Bulgaria) inclusiv cu sisteme HIMARS și Capul Midia (România). La Baumholder, Germania, se va desfășura un amplu exercițiu de evacuare medicală.

Bilanțul exercițiului ”Defender Europe 2021” va avea loc pe 13 iunie la statul major al Corpului Sud-Est de Armată al NATO din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău